V Sudáne väznia 52-ročného Petra, hrozí mu trest smrti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putá, zločinec, zlodej, násilie
Foto: shutterstock.com

PRAHA 29. februára (WebNoviny.sk) – Sudánske úrady už celé mesiace väznia českého občana, 52-ročného Petra Jaška.

Všetko nasvedčuje tomu, že Čech v tejto prísne islamskej krajine nakrúcal svedectvá o prenasledovaní kresťanskej menšiny. Jaška čaká v Chartúme zakrátko súd, pričom podľa práva šaría mu hrozí tvrdý trest, píše webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Kľúčovým dôkazom proti mužovi je podľa exkluzívnych informácií týchto českých novín videonahrávka, ktorú v priebehu svojho pobytu v striktne islamskom Sudáne zhotovil. Je na nej výpoveď popáleného muža, ktorý popisuje, ako prišiel k zraneniu.

Podľa Jaška to bolo pri násilnostiach moslimov proti kresťanom. Lenže muž z videa svoju výpoveď pred sudánskymi úradmi poprel a uviedol, že Jašek jeho slová vytrhol z kontextu. Zranenie si vraj spôsobil pri nehode, Jašek je navyše obvinený z nelegálneho prekročenia štátnych hraníc. Súd by sa mohol začať už do konca marca. Českí diplomati, ktorí sa márne snažili vyjednať Jaškovo prepustenie, si nie sú istí, aký trest mu hrozí.

Podľa zistenia Mladej fronty DNES je však situácia vážna. Sudán má totiž v ústave zakotvené prvky tradičného islamského práva šaría a snahu o šírenie kresťanstva tvrdo trestá. Americký server Fox News napríklad vlani popísal prípad dvojice kresťanských duchovných, ktorým hrozil trest smrti.

Ministerstvo zahraničných vecí ČR prípad nekomentovalo z obavy, že by tým mohlo narušiť súd v Chartúme, poznamenáva český denník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia