Zložte zbrane a dostanete amnestiu, sľubuje Asad povstalcom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýrsky prezident Bašár Asad
Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: SITA/AP

Berlín 1. marca (WebNoviny.sk) – Sýrsky prezident Bašár Asad má záujem na tom, aby prímerie, platiace v jeho krajine od soboty, viedlo k úspechu pri riešení tamojšieho občianskeho konfliktu. Vláda v Damasku „spraví, to, čo jej prináleží, aby to celé fungovalo“, povedal v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu Südwestrundfunk (SWR), ktorého vopred zverejnené časti prevzala agentúra DPA.

Asad sa v tomto interview vyjadril, že vzbúrencom ponúka amnestiu a „návrat do normálneho civilného života“ pod podmienkou, že zložia zbrane. Terajšiu situáciu sýrskeho obyvateľstva zhodnotil ako „humanitárnu katastrofu“, popiera však, že by vládne vojsko úplne bránilo zásobovaniu oblastí ovládaných protivníkmi. Prezident v tejto súvislosti upozornil, že sýrska armáda a mestá, ktoré má pod kontrolou, sú terčami bombardovania a iných útokov z povstaleckých oblastí. „Ako by sme mohli tieto oblasti odrezať od prísunu potravín, ak nevieme zabrániť ani dodávkam zbraní?“

Asad sa vyjadril aj k otázke prijímania sýrskych utečencov Nemeckom, čo je podľa neho síce „dobre“, na druhej strane sa však pýta, či by nebolo múdrejšie a menej nákladné pomôcť Sýrčanom tak, aby mohli zostať žiť vo svojej vlasti. Aby to bolo možné, Západ by sa musel rozhodnúť bojovať nie proti Sýrii, ale proti teroru, myslí si prezident, ktorého západní predstavitelia nezriedka označujú za pôvodcu konfliktu v Sýrii.

Asad v uvedenom rozhovore priznáva, že Sýria už nie je „úplne zvrchovaným“ štátom a v záujme obmedzenia islamistického teroru je odkázaná na pomoc z Ruska, Iránu a Libanonu. Tieto krajiny v konečnom dôsledku „neprišli brániť nás, ale seba samých“, dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bašár AsadBaššár al-Asad