Tohto roku prišlo do EÚ tridsaťkrát viac migrantov ako vlani

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Frontex
Foto: ilustračné, SITA/AP

Ankara 1. marca (WebNoviny.sk) – Počet utečencov, ktorí vstúpili na územie Európy v januári a vo februári tohto roka, bol tridsaťnásobne vyšší ako úroveň zaznamenaná v tom istom čase vlani. Uviedol to dnes počas návštevy v tureckej metropole Ankara Fabrice Leggeri, riaditeľ agentúry Frontex zodpovednej za ochranu vonkajších hraníc EÚ.

Cieľom jeho návštevy Turecka je prerokovať možnosti ochrany hraníc v rámci boja s pašerákmi a prevádzačmi ľudí. Leggeri je v Ankare v čase, keď Turecko čelí rastúcemu tlaku, aby začalo napĺňať nedávne sľuby a zakročilo proti obrovskému množstvu migrantov pokúšajúcich sa z jeho územia prejsť do

„Boj s pašerákmi je nevyhnutný, aby sa zabezpečilo, že migranti sa nestanú ich obeťami,“ zdôraznil riaditeľ Agentúry EÚ pre správu operatívnej spolupráce pri vonkajších hraniciach (Frontex). Leggeri ďalej uvítal, že Ankara zriadila v rámci tureckej štátnej polície osobitné oddelenie zamerané na boj proti prevádzačom.

EÚ a Turecko dosiahli vlani 29. novembra dohodu, v ktorej Únia prisľúbila Ankare rôzne ústupky výmenou za podmienenú pomoc vo výške troch miliárd eur, určených na zlepšenie podmienok v utečeneckých táboroch a prijatie opatrení na zníženie počtu migrantov prichádzajúcich do EÚ, ako aj voči pašerákom organizujúcim prepravu migrantov do Európy. Turecko však nie je v tejto veci dosiaľ príliš aktívne.

Len od začiatku tohto roka vstúpilo na územie EÚ vyše 110.000 osôb utekajúcich pred chudobou či vojnovými konfliktami v africkom alebo blízkovýchodnom regióne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia