Pomsta Rusku za Sýriu, tvrdí po vražde dieťaťa pestúnka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pomsta Rusku za Sýriu, tvrdí po vražde dieťaťa pestúnka
Foto: SITA/AP

Moskva 3. marca (WebNoviny.sk) – Žena podozrivá z vraždy dievčatka, o ktoré sa v Moskve starala ako pestúnka, tvrdí, že motívom jej činu bola pomsta za moslimov zabitých počas náletov ruských lietadiel v Sýrii. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na obsah videozáznamov, ktoré na internete zverejnili viacerí ruskí blogeri.

Vo zverejnených videozáznamoch 38-ročná Gulčehra Bobokulovová, pochádzajúca z prevažne moslimského Uzbekistanu, vyhlásila, že sa „pomstila tým, ktorí preliali krv. Putin prelial krv, lietadlá zhadzovali bomby. Prečo sú moslimovia zabíjaní? Aj oni chcú žiť“. Agentúra Reuters poznamenala, že nie je jasné, kde bol záznam nakrútený, ale Bobokulovová mala rovnaké oblečenie ako v stredu, keď predstúpila pred súd Presnenského obvodu v Moskve.

Rusko vražda škokovala

Brutálna vražda dievčatka bola pre Rusko šokom. Väčšina ľudí mala informácie o nej skôr z internetu a lokálnych elektronických médií, federálne televízne kanály informovali o tragédii až v stredu. Uviedli, že páchateľka bola zadržaná, a pripustili, že je zrejme duševne chorá. Nezverejnili však žiadne podrobnosti o trestnom čine ani o tom, že podozrivá pred svojím zatknutím chodila s odťatou hlavou dievčatka v rukách okolo stanice metra. K nezverejneniu informácií o tomto trestnom čine sa vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý uviedol, že sa tak nestalo na príkaz Kremľa.

Spresnil, že rozhodnutie neinformovať o tejto tragédii prijali samotné televízne stanice. „Mne sa zdá, že s takým rozhodnutím možno len súhlasiť, pretože to bolo príliš monštruózne na odvysielanie v televízii,“ vyhlásil. Rusko začalo letecké údery na ciele v Sýrii 30. septembra 2015. Od začiatku tvrdí, že sa zameriava na likvidáciu islamistov, ale kritici Rusko obviňujú, že mu ide najmä o podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a preto útočí aj na umiernených povstalcov, z ktorých časť má podporu Západu.

Mesiac po začiatku ruských náletov explodovalo počas letu nad Egyptom ruské civilné lietadlo s 224 osobami na palube. Haváriu nikto z nich neprežil. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát s tým, že ide o odvetu za vzdušné údery Ruska v Sýrii. Ruská polícia informovala, že po čine pestúnka, oblečená v hidžábe a s odrezanou hlavou dieťaťa v rukách, v blízkosti stanice metra Okťabrskoje Pole vykrikovala „Alláhu akbar“ a aj v stredu pred príchodom do súdnej siene vyhlásila, že spáchať vraždu jej „prikázal Alah“.

Mohla mať komplica

Vyšetrovatelia však zatiaľ nemajú podozrenie, že by vražda dievčatka mohla súvisieť s terorizmom. Pripustili však, že Bobokulovová mohla mať komplica. Vo videozázname spred súdnej siene Bobokulovová tvrdila, že chcela odcestovať do Sýrie, ale nemala na to dostatok peňazí. Ruský Vyšetrovací výbor k týmto tvrdeniam zatiaľ neposkytol žiadny komentár. K trestnému činu vraždy štvorročného dievčatka došlo uplynulý pondelok vo štvrti na severozápade Moskvy.

Vyšetrovaním sa zistilo, že pestúnka ráno počkala, kým rodičia dievčatka odídu s jeho starším súrodencom z bytu. Z neznámych dôvodov potom dievčatko zavraždila, sťala mu hlavu, byt podpálila a z miesta činu ušla. Bezhlavé telo dievčatka našli hasiči privolaní k likvidácii požiaru v byte. V rodine, kde došlo k vražde, pracovala Gulčehra Bobokulovová ako pestúnka tri roky. Starala sa o dve deti a rodičia nemali k jej práci žiadne výhrady ani si u nej nevšimli nič podozrivé. V januári odcestovala na dovolenku do rodného Uzbekistanu, kde žijú jej tri deti.

Priateľka podozrivej, Aziza Gadojevová, v rozhovore pre agentúru RIA Novosti uviedla, že Bobokulovová sa z času na čas správala veľmi agresívne. Gadojevová tiež tvrdí, že jej priateľka bola pod silným vplyvom svojho druha, pôvodom z Tadžikistanu, s ktorým v Moskve žila. Práve v Moskve začala nosiť hidžáb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij Peskov