Zeman nevyhovie senátorom, zdržanlivejší vo výrokoch nebude

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman počas medzinárodnej konferencie Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom, ktorú organizoval Inštitút ASA. Bratislava, 12. február 2016. Foto: SITA/Marko Erd

Praha 6. marca (WebNoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman sa domnieva, že Európska únia (EÚ) by nemala platiť Turecku miliardy za zahatanie migračnej vlny. Podľa jeho slov v dnešnom vydaní relácie Partie televízie Prima ide o vyhodené peniaze. Najvyšší český predstaviteľ to zdôvodnil slovami, že Turecko nie je schopné, ani ochotné urobiť niečo s migrantmi, pokiaľ by ich samozrejme neposadilo za mreže, čo sa asi nestane.

Ako je známe EÚ prisľúbila Turecku v priebehu rokov 2016-2017 finančnú pomoc vo výške troch miliárd eur výmenou za zvládnutie utečeneckej krízy. Ankara by však možno už na pondelkovom summite EÚ-Turecko chcela dosiahnuť zdvojnásobenie tejto sumy. Miloš Zeman označil migráciu za inklúziu, teda spoločné vzdelávanie postihnutých žiakov v normálnych školských zariadeniach, vo veľkom.

Podľa jeho názoru by sa milióny migrantov mali nejako „zmiešať s európskou populáciou“, o funkčnosti čoho má český prezident s ohľadom na rozdielnosť európskej a islamskej kultúry pochybnosti. Miloš Zeman v relácii odmietol výzvu hornej komory českého parlamentu – Senátu, aby bol zdržanlivejší vo svojich výrokoch.

„Rozhodne nie,“ reagoval prezident ČR na otázku, či prehodnotí niektoré svoje výroky a postoje. Miloš Zeman pripomenul, že ho zvolili občania v priamych voľbách a že má dvojnásobnú podporu verejnej mienky v porovnaní so Senátom. Naznačil preto, že by štvrtkovú výzvu senátorov mohol chápať aj ako drzosť.

Zodpovedám sa zásadne a výlučne občanom, zdôraznil Miloš Zeman.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Zeman