Britské lode posilnia misiu NATO v Egejskom mori

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NATO sa zapojí do boja proti pašerákom ľudí v Egejskom mori
Foto: SITA/AP

Londýn 7. marca (WebNoviny.sk) – Británia vyšle niekoľko lodí do námornej misie NATO v Egejskom mori, ktorá má podporiť boj proti pašovaniu migrantov do Grécka. Oznámil to dnes britský premiér David Cameron, ktorého citovala agentúra Press Association. Cameronovo vyhlásenie bolo zverejnené v deň, keď sa má konať mimoriadny summit EÚ a Turecka o riešení utečeneckej krízy.

Kráľovské námorníctvo podľa Camerona podporí misiu NATO vyslaním výsadkovej lode Mounts Bay a dvoch menších hliadkovacích plavidiel – tzv. kuterov – britskej pohraničnej stráže. V oblasti medzi pobrežím Grécka a Turecka už z poverenia Británie hliadkuje jedna prenajatá civilná loď.

Výsadková loď Mounts Bay, patriaca pomocným silám Kráľovského námorníctva (RFA), privezie do Egejského mora aj vojenský vrtuľník typu AW159 Wildcat, ktorý bude z jej paluby štartovať na misie zamerané na vypátranie pašeráckych plavidiel. Získané údaje budú poskytované tureckej pobrežnej stráži, ktorá bude môcť identifikované člny zadržiavať. Loď Mounts Bay by mala začať hliadkovať v Egejskom mori už v najbližších dňoch.

„Musíme rozbiť obchodný model zločinných pašerákov a zastaviť ten zúfalý prúd ľudí natlačených v provizórnych plavidlách, aby sa nevydávali na nezmyselnú a nebezpečnú cestu,“ napísal Cameron vo vyhlásení, ktoré zverejnil pred odchodom na summit do Bruselu. Misia NATO má tiež podľa britského premiéra vyslať jasný signál migrantom zvažujúcim cestu do Európy, že budú po zachytení „vrátení naspäť“.

Úzky pás Stredozemného mora, ktorý oddeľuje Grécko a Turecko – obidve krajiny sú členmi NATO – je kľúčovou oblasťou využívanou pašerákmi ľudí na prepravu stoviek ilegálnych migrantov na územie EÚ. V rámci misie NATO už v tejto oblasti hliadkujú lode z Grécka, Kanady, Nemecka a Turecka. Francúzsko má v úmysle prispieť do misie jednou vojnovou loďou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Cameron
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy