Islamisti napadli kasárne pri Líbyi, Tunisko zavrelo hranice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tunisko
Foto: SITA/AP

Tunis 7. marca (WebNoviny.sk) – Štyridsaťpäť ľudí zahynulo v pondelok v Tunisku pri útoku dosiaľ neidentifikovaných extrémistov v meste Bin Kardán neďaleko hranice s Líbyou. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na vládne zdroje.

Tunisko v reakcii na útok uzavrelo dva hraničné priechody do Líbye, uviedli vo vyhlásení ministerstvá vnútra a obrany. Pri bojoch v Bin Kardáne zahynulo 28 „teroristov“, ktorí zaútočili na armádne kasárne a policajné stanovištia. V prestrelke zahynuli najmenej siedmi civilisti vrátane 12-ročného dievčaťa, ako aj 10 členov tuniských bezpečnostných zložiek.

Armáda vyslala do uvedenej oblasti viac vojakov a vrtuľníky. Šiestich spomedzi útočníkov sa údajne podarilo zadržať, ďalší sú na úteku. Bezpečnostné sily zablokovali všetky cesty vedúce do Bin Kardánu. Úrady vyzvali tamojších obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domovov.

Bezprostredne nebolo známe, či útočníci prišli z Líbye. Islamskí militanti, ktorí podstúpili výcvik v Líbyi, podnikli vlani viacero útokov v Tunisku, ktorého vláda reagovala zvýšením bezpečnostných opatrení na hraniciach.

Incident sa stal v čase čoraz väčšieho znepokojenia zo strany medzinárodného spoločenstva v súvislosti s aktivitami extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Líbyi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia