USA chytili hlavného experta IS na chemické zbrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maska zbraň
Na Slovensko prídu cvičiť maďarskí vojaci. Foto: SITA/AP

Bagdad 9. marca (WebNoviny.sk) – Americké špeciálne sily zadržali vodcu jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa snaží vyvinúť chemické zbrane. Muža chytili minulý mesiac pri zásahu na severe Iraku, uviedli pre tlačovú agentúru AP dvaja vysokopostavení predstavitelia irackej tajnej služby. Ide o prvý veľký úspech agresívnejšej taktiky Washingtonu pri prenasledovaní džihádistov priamo na území Iraku.

Vláda prezidenta USA Baracka Obamu začala uplatňovať novú stratégiu vlani v decembri – vyslala do Iraku komandá, ktorých úlohou je chytiť a zabiť vodcov IS pri tajných operáciách, ako aj zhromažďovať špionážne informácie využiteľné pri ďalších zásahoch.

Americkí predstavitelia minulý týždeň uviedli, že vyslaný tím chytil lídra IS, ale odmietli ho identifikovať. Vyhlásili len to, že ho zadržiavali dva či tri týždne a vypočúvali.

Obaja spomínaní predstavitelia irackej tajnej služby identifikovali muža ako Sulajmána Daúda al-Afarího, ktorý za režimu Saddáma Husajna pracoval pre dnes už rozpustený Úrad vojenskej industrializácie, kde sa špecializoval na chemické a biologické zbrane. Al-Afarí, ktorý má približne 50 rokov, podľa nich vedie nedávno zriadený útvar IS zameraný na výskum a vývoj chemických zbraní.

Chytili ho pri razii neďaleko severoirackého mesta Tal Afar, dodali irackí predstavitelia. Ďalšie podrobnosti však už neposkytli.

Predstavitelia USA sa k správe nevyjadrili.

Chytenie tohto muža môže zasadiť tvrdý úder odhodlaným snahám IS o vyvinutie chemických zbraní, ako sa vyjadrili nemenovaní irackí predstavitelia.

Špeciálny útvar IS tvoria údajne irackí vedci, ktorí sa za éry Saddáma Husajna podieľali na zbrojárskom programe, ale tiež zahraniční experti, ktorí sa pridali k IS. Irackí predstavitelia sú obzvlášť znepokojení situáciou, pretože IS dobyl v lete 2014 až tretinu Iraku a má teda dostatočne veľké územia na to, aby na nich ukrýval chemické laboratóriá. Neskôr IS získal aj územie v susednej Sýrii.

Extrémistická organizácia si údajne vytvorila obmedzené zásoby yperitu. Má však aj ambicióznejšie ciele – vyvinúť nebezpečnejšie látky, napríklad nervový plyn, hoci podľa USA má k tomuto cieľu ešte ďaleko. Testy potvrdili, že yperit bol použitý v meste v Sýrii, kde IS podnikal v auguste 2015 útoky. Ďalšie neoverené správy z Iraku aj Sýrie obviňujú IS z použitia chemických látok na bojiskách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát