Francúzi protestovali proti zmene dĺžky pracovného týždňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Francuzsko
Robotníci, nezamestnaní aj mládež spojili sily v reakcii na výzvy študentských organizácií a odborov vo viac než 200 mestách. Foto: SITA/AP

Paríž 9. marca (WebNoviny.sk) – Desaťtisíce ľudí demonštrovali dnes vo Francúzsku proti zámerom prezidenta Francoisa Hollanda podporiť zmeny týkajúce sa 35-hodinového pracovného týždňa. Robotníci, nezamestnaní aj mládež spojili sily v reakcii na výzvy študentských organizácií a odborov vo viac než 200 mestách.

Návrh príslušného zákona rozdelil Hollandovu vládnucu Socialistickú stranu (PS). Parížska polícia uviedla, že v hlavnom meste protestovalo 27.000 až 29.000 ľudí. Rôzne odborové organizácie citované domácimi médiami však uvádzajú 80.000 až 100.000 účastníkov.

Protestné zhromaždenia pripadli na rovnaký deň ako štrajky francúzskych železničiarov, kvôli čomu došlo k meškaniu lokálnych i diaľkových vlakových spojov, nie však v oblasti Paríža.

Reforma by znamenala zmenu 35-hodinového pracovného týždňa, ktorý v roku 2000 schválili socialisti. Súčasná vláda požaduje úpravy pracovného poriadku s tvrdením, že sa tak zníži desaťpercentná nezamestnanosť v krajine.

Návrh technicky zachováva 35-hodinový pracovný týždeň, firmám však umožňuje organizovať alternatívny pracovný rozvrh až na 48 hodín týždenne. Vo „výnimočných prípadoch“ by zamestnanci mohli pracovať až 60 hodín týždenne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia