Balkánska utečenecká trasa zostane uzavretá natrvalo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BERLÍN 10. marca (WebNoviny.sk) – Takzvaná balkánska trasa, po ktorej prúdili migranti do severnejších krajín Európy, zostane uzavretá natrvalo, uviedla pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Die Welt rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Macedónsko v stredu zavrelo svoje hranice s Gréckom pre ilegálnych migrantov po tom, ako k podobnému kroku pristúpili aj Slovinsko, Chorvátsko a Srbsko, pripomenula agentúra Reuters. „Môj postoj je jasný: balkánska trasa zostane uzavretá, a to natrvalo,“ povedala Miklová-Leitnerová pre Die Welt. Podľa jej slov iba takýto „zásadový signál“ odradí migrantov vyraziť z Turecka cez Stredozemné more k brehom Európy.

Slovinsko, Chorvátsko a Srbsko v utorok oznámili, že uzatvárajú svoje hranice pre migrantov prichádzajúcich bez platných víz. Prakticky to znamená zablokovanie hlavnej migračnej trasy z Grécka do európskeho vnútrozemia.

Na gréckej strane hranice pritom zostáva uviaznutých približne 13 000 migrantov, ktorí nemôžu pokračovať v ceste do západnej Európy. Ďalších približne 1000 sa nachádza v macedónskom utečeneckom tábore pri hraniciach so Srbskom a iných 400 uviazlo na území nikoho medzi Srbskom a Macedónskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia