Kalifornia zakázala nákup cigariet a e-cigariet do 21 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fajčenie
Skúsenosť s fajčením má podľa prieskumu až tretina 13-ročných, a až polovica 15-ročných školákov. Foto: ilustračné, Thinkstock

Los Angeles 12. marca (WebNoviny.sk) – Obyvatelia amerického štátu Kalifornia si po novom budú môcť zakúpiť a užívať tabakové výrobky a e-cigarety až po dovŕšení 21 rokov. V piatok o tom rozhodli kalifornskí poslanci, informovala televízia ABC.

Zákon s rovnakou vekovou hranicou začiatkom tohto roku nadobudol platnosť aj v štáte Havaj. Minimálny vek pre nákup cigariet na 21 rokov zvýšili aj desiatky miest v USA, vrátane New Yorku a San Francisca.

Štáty Alabama, Aljaška, New Jersey a Utah vyžadujú, aby zákazník mal aspoň 19 rokov a ďalších 46 štátov Únie povoľuje predaj cigariet od 18 rokov. Zákon schválený v noci nadnes v Kalifornii nadobudne platnosť, keď ho podpíše guvernér štátu Jerry Brown. Zákon v kalifornskom zákonodarnom zbore prešiel hlasovaním napriek silnému lobingu tabakových spoločností, ako aj odmietaniu zo strany mnohých republikánov, ktorí tvrdili, že štát by nemal ovplyvňovať rozhodnutia jednotlivca ohľadom jeho zdravia, a to ani v prípadoch, keď mu jeho vlastné konanie škodí.

Prívrženci týchto opatrení však upozorňovali na to, že väčšina ľudí začne fajčiť pred dovŕšením 18. roku života, takže zvýšením veku pre legálny nákup cigariet sa tabakové výrobky stanú pre túto a mladšie skupiny obyvateľstva menej dostupnými.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia