Pre arabské štáty je Hizballáh teroristickou organizáciou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hizballáh
Foto: SITA/AP

Káhira 11. marca (WebNoviny.sk) – Liga arabských štátov (LAŠ) oficiálne označila militantné libanonské hnutie Hizballáh za teroristickú organizáciu. Informovala o tom dnes egyptská štátna tlačová agentúra MENA. K rozhodnutiu dospeli na dnešnom zasadnutí v Káhire ministri zahraničných vecí LAŠ.

Týmto krokom sa 22-členná liga pridala k Saudskej Arábii a bloku šiestich krajín Perzského zálivu (GCC), na čele ktorých stojí práve saudskoarabské kráľovstvo. Blok vyhlásil Hizballáh za teroristickú organizáciu už skôr v priebehu tohto mesiaca, pripomenula agentúra AP.

Saudskoarabský veľvyslanec v Káhire Ahmad Kattán pre satelitnú televíznu stanicu al-Arabíja povedal, že rozhodnutie nebolo jednomyseľné, pretože Libanon a Irak sa zdržali hlasovania.

Krok ligy, rovnako ako skoršie rozhodnutie GCC (Rady pre spoluprácu arabských krajín v Perzskom zálive), zvyšuje tlak na Hizballáh, ktorý bojuje v Sýrii na strane prezidenta Bašára Asada. Liga sa takto rozhodla necelé dva týždne po tom, čo Saudská Arábia znížila pomoc libanonským bezpečnostným silám o štyri miliardy dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie HizballáhLiga arabských štátov