Obama kritizoval Britov a Francúzov za málo aktivity v Líbyi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Barack Obama

Londýn 11. marca (WebNoviny.sk) – Britská tlač dnes obvinila prezidenta USA Baracka Obamu z bezprecedentného slovného útoku na britského premiéra Davida Camerona.

Obama v rozsiahlom interview pre časopis The Atlantic obvinil vo štvrtok Camerona a ďalších európskych spojencov, že sa po zvrhnutí dlhoročného vládcu Líbye Muammara Kaddáfího v roku 2011 málo angažovali v severoafrickej krajine, informovala tlačová agentúra AP.

Noviny The Times uviedli, že Obamova kritika je „pozoruhodná“ a že americký prezident pripisuje Cameronovi zodpovednosť za súčasný „chaos v Líbyi“.

Obama v rozhovore povedal, že Cameron venoval po zvrhnutí Kaddáfího pozornosť „iným záležitostiam“ ako Líbyi. Prezident USA však podľa svojich slov očakával, že európske krajiny, ktoré sa zúčastnili na vojenskej operácii v Líbyi, prevezmú v tejto krajine aktívnejšiu úlohu a pomôžu pri jej obnove.

„Keď na to spomínam a pýtam sa sám seba, čo sa pokazilo, je tu priestor na kritiku, pretože som viac veril Európanom, že vzhľadom na blízkosť Líbye sa budú viac angažovať v následnom období,“ citovala šéfa Bieleho domu tlačová agentúra AP.

Obama kritizoval aj bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý si podľa neho pripísal priveľké zásluhy za vojenskú úlohu Francúzska v Líbyi a chválil sa úspechmi v leteckej operácii, hoci USA už predtým vyradili všetky líbyjské protilietadlové obranné systémy.

Zdôraznil tiež, že operácia v Líbyi mala mandát OSN a celkom istotne zabránila dlhej a krvavej občianskej vojne. „Napriek tomu je v Líbyi chaos“ a stalo sa z nej potenciálne útočisko pre extrémistov z Islamského štátu.

Americkí predstavitelia sa dnes pokúsili uhladiť spor vyhlásením pre britské médiá, že USA si veľmi cenia britskú podporu. „Premiér Cameron bol… blízky partner… a my si hlboko ceníme britské príspevky pre naše spoločné ciele národnej bezpečnosti a zahraničnej politiky, ktoré odrážajú náš osobitný a zásadný vzťah,“ povedal vo vysielaní televízie ITV News hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Edward Price.

USA a Británia sú už veľmi dlho blízkymi spojencami, ktorí majú osobitný vzťah, ktorého príkladom bola počas druhej svetovej vojny spolupráca britského premiéra Winstona Churchilla a amerického prezidenta Franklina Roosevelta.

Výnimočné boli aj vzťahy medzi americkým prezidentom Ronaldom Reaganom a britskou premiérkou Margaret Thatcherovou ku koncu studenej vojny a prezident USA George W. Bush sa spoliehal na britského premiéra Tonyho Blaira, že ho podporí pri americkej invázii v Iraku v roku 2003, dodala AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaGeorge W. Bush