Chemické zbrane boli počas vojny v Sýrii použité 161-krát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýrska armáda útočila chemickými zbraňami
Podľa vyhlásenia koordinačných výborov útok viedol k uduseniu detí a preplneniu poľných nemocníc stovkami obetí za mimoriadneho nedostatku zdravotníckeho materiálu. Aktivisti dodávajú, že oblasť po chemickom útoku ostreľovali z lietadiel a medzi obeťami sú celé rodiny. Foto: SITA/AP

New York 14. marca (WebNoviny.sk) – Chemické zbrane boli použité v Sýrii od vypuknutia tamojšej vojny do konca roka 2015 najmenej 161-krát a spôsobili pritom smrť takmer 1500 ľudí. Uvádza sa to v správe zverejnenej dnes neziskovou organizáciou Sýrsko-americká zdravotnícka spoločnosť (SAMS) so sídlom v USA, ktorej údaje prevzala agentúra AP.

Podľa uvedeného dokumentu sú chemické útoky v Sýrii na vzostupe, pričom najmenej 69 z nich zaznamenali v priebehu posledného roka. Za celých päť rokov sýrskej občianskej vojny eviduje SAMS v tejto súvislosti celkovo 1491 mŕtvych a 14.581 zranených. Združenie SAMS, podporujúce vyše 1700 pracovníkov z viac ako stovky zdravotných stredísk v Sýrii, vychádza predovšetkým z hlásení zdravotníkov, ktorí ošetrovali obete týchto útokov, ako aj z údajov iných mimovládnych organizácií a miestnych zdrojov. Zverejnenú správu označuje za doteraz najobsiahlejší súhrn takýchto útokov na území Sýrie.

Autori požadujú od Bezpečnostnej rady OSN a medzinárodného spoločenstva, aby urýchlene určili, kto za uvedenými útokmi stojí, a vyvodili zodpovednosť prostredníctvom Medzinárodného trestného súdu alebo iných nástrojov. Sýria sa oficiálne zbavila chemických zbraní pod medzinárodným dohľadom po tom, čo v roku 2013 zahynuli stovky civilistov pri útoku sarinom na predmestí Damasku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať