Mjanmarsko po polstoročí povedie nevojak, spojenec Su Ťij

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mjanmarsko
Tchin Ťjo, blízky spolupracovník dlhoročnej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny mieru Aun Schan Su Ťij. Foto: SITA/AP

Nepjito 15. marca (WebNoviny.sk) – Novým prezidentom Mjanmarska sa stal dnes Tchin Ťjo, blízky poradca dlhoročnej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij. Rozhodol o tom v historickom hlasovaní mjanmarský parlament. Ide o prvého civilného prezidenta krajiny za uplynulých 50 rokov.

Získal podporu väčšiny poslancov

Tchin Ťjo (70), ktorý bol väznený predošlou vojenskou juntou, získal 360 zo 652 poslaneckých hlasov, informuje agentúra DPA. „Ide o víťazstvo tohto ľudu,“ uviedol po hlasovaní novozvolený prezident, ktorý sa funkcie ujme 1. apríla. Mnohí analytici sa domnievajú, že bude „zástupným prezidentom“ – pravou rukou političky Aun Schan Su Ťij.

Jeho výber bol takmer zaručený hladkým víťazstvom Národnej ligy za demokraciu (NLD) v novembrových parlamentných voľbách a jej väčšinovým zastúpením v oboch komorách mjanmarského parlamentu. Ostatní dvaja nominanti na post prezidenta – Henry Van Thio a Mjin Šwei – sa stali viceprezidentmi.

Su Ťij kandidovať nemohla

Henry Van Thio zastupuje národnostné menšiny, Mjin Šwei bol vo voľbách nominantom armády, ktorá si v novom parlamente ponechala štvrtinu kresiel. Tento generál je považovaný za stúpenca tvrdej línie a jeho výber vyvolal obavy, či budú niekdajší vojenskí vládcovia schopní spolupracovať s NLD.

Členov nového mjanmarského kabinetu oznámia 25. marca, prísahu zložia o štyri dni nato. Aun Schan Su Ťij bolo ústavne zakázané uchádzať sa o post prezidentky, pretože jej dvaja synovia majú cudzie občianstvo; vodkyňa opozície ich má totiž s britským občanom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Su Ťij