Nórska vláda chce zriadiť pamätník pre Breivikove obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anders Behring Breivik
Proces, v ktorom masový vrah Breivik žaluje štát, sa začne 15. marca. Foto: SITA/AP

OSLO 16. marca (WebNoviny.sk) – Nórska vláda chce napriek protestom občanov zriadiť oproti ostrovu Utöya pamätník pripomínajúci 77 ľudí, ktorých 22. júla 2011 zavraždil pravicový extrémista Anders Behring Breivik. Na základe návrhu švédskeho architekta Jonasa Dahlberga by mal v skalnom výbežku vzniknúť priesek, v ktorom by boli vytesané mená všetkých obetí, informovala v stredu agentúra DPA.

Pamätník mal byť pôvodne odhalený pri príležitosti piateho výročia tejto masakry, avšak kvôli protestom miestnych obyvateľov, ktorí nechcú, aby im tragédiu každý deň pripomínal, bude zrejme dokončený až na budúci rok. Proti jeho výstavbe mienia podniknúť aj právne kroky.

Breivik, ktorý vo väzení zažaloval nórske ministerstvo spravodlivosti za údajné porušovanie svojich práv, zabil 77 ľudí pri dvoch útokoch v Osle a v letnom tábore ľavicovej mládežníckej organizácie na neďalekom ostrove Utöya. Na súde sám seba nazval moderným križiakom, ktorý bráni Nórsko a Európu pred moslimskými prisťahovalcami.

Breivika odsúdili na 21 rokov väzenia, čo je maximálny možný trest v Nórsku, ktorý možno predlžovať dovtedy, kým bude Breivik považovaný za hrozbu pre spoločnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Behring Breivik