Džunglu pri Calais zlikvidovali, modlitebne a školy ušetrili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Džunglu pri Calais zlikvidovali, modlitebne a školy ušetrili
Foto: SITA/AP

Calais 17. marca (WebNoviny.sk) – Francúzske úrady ukončili v stredu likvidáciu časti utečeneckého tábora rozkladajúceho sa pri prístavnom meste Calais v severozápadnom Francúzsku, pre ktorý sa vžilo označenie Džungľa, informovala agentúra AP.

Demolačné čaty zborili posledných 1000 stanov a chatrčí v južnej časti tábora, ktorej odstránenie sa udialo v súlade s rozhodnutím súdu. Ničenie slumu Džungľa trvalo približne tri týždne. Sprevádzali ho nepokoje, sťažnosti, protesty či hladovky, niekoľko ľudí zadržali. Presun nasťahovaných migrantov a čistenie tejto utečeneckej kolónie, ktorá sa rozkladá na 7,5 hektároch pôdy, realizovala úradmi poverená súkromná firma. Na demoláciu dohliadali bezpečnostné zložky.

Začiatkom marca úrady pristúpili k demolácii časti tábora pri Calais, čo však vyvolalo ostré protesty jeho obyvateľov. Niekoľkí z nich svoje prístrešky nechceli opustiť, iní si na protest zašili ústa. Vysťahovaných migrantov premiestňovali do neďalekého tábora, ktorý je od prístavu ďalej. Akcia úradov nasledovala po tom, čo súd rozhodol, že provizórne obydlia možno zlikvidovať. Úrady však zachovali početné spoločné priestory využívané ako modlitebne, školy či knižnice.

Tábor v Calais na severe Francúzska existuje už dlhé roky. Z prístavu totiž odchádzajú trajekty a plavia sa cez Lamanšský prieliv do Británie, alebo sa do ostrovnej krajiny dá dostať aj vlakom cez Eurotunel. Situácia v tábore v Calais je okrem iného zdrojom veľkého bezpečnostného napätia, pretože tam teraz žije až približne 4000 migrantov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia