Prevádzači si prispôsobili trasy, vyhýbajú sa lodiam NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Berlín 17. marca (WebNoviny.sk) – Prevádzači ľudí, ktorí prepravujú migrantov z Turecka do Grécka, zmenili svoje trasy, aby sa vyhli lodiam NATO vyslaným na hliadkovanie v Egejskom mori. V rozhovore pre agentúru DPA to uviedol veliteľ Jörg Klein, podľa ktorého sa na plavbu cez Egejské more každý deň vydáva od 20 do 40 lodí s migrantmi, pričom trasu si prispôsobili tak, aby sa vyhli siedmim hliadkovacím lodiam NATO.

„Keď sme na správnom mieste, máme (na to) dosah,“ uviedol Klein. Súčasne však upozornil, že „prevádzači sú veľmi flexibilní“ v závislosti od vývoja situácie. Podľa Kleinovho názoru prítomnosť NATO pri niekoľkých izolovaných úsekoch pobrežia nie je dostatočná. Domnieva sa, že keby bol „úplne uzavretý grécky ostrov Lesbos, potom by sa dalo očakávať, že tok migrantov by si musel hľadať novú trasu“.

Ostrov Lesbos je od tureckého pobrežia vzdialený iba niekoľko kilometrov. Počet migrantov, ktorí sa na ňom i na ďalších priľahlých gréckych ostrovoch denne vylodia, sa od februára, keď NATO do Egejského mora vyslalo ako posily svoje lode, znížil len veľmi málo. Lode NATO zatiaľ pôsobia len na mori v úseku medzi Lesbosom a Tureckom. Návrh rozšíriť túto plochu, ako je aj plánované, považuje Klein za dobrý nápad. „Rozšíriť čo najskôr aktivity NATO do iných pobrežných vôd v Egejskom mori je dobrá myšlienka,“ uzavrel Klein.

Európa sa stále nevie vyrovnať s prílevom migrantov, ktorí zaplavujú starý kontinent. Dnes sa v Bruseli začína dvojdňový summit EÚ, na ktorom sa budú lídri venovať predovšetkým migračnej kríze.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy