Do Česka dorazila štvrtá skupina utečencov z Iraku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

PRAHA 20. marca (WebNoviny.sk) – Do Českej republiky dorazila v nedeľu ďalšia, v poradí už štvrtá skupina kresťanských utečencov z Iraku. Dovedna 21 ľudí priletelo popoludní na pražské Letisko Václava Havla, uviedol Český rozhlas.

Väčšina z novopríchodzích nájde dočasný domov v hoteli v pražskej štvrti Braník, zatiaľ čo zvyšok bude ubytovaný v obci Smilovice v okrese Frýdek-Místek. Prevažná časť týchto Iračanov má priznaný medzinárodný štatút utečenca.

Česká vláda schválila vlani v decembri prijatie celkovo 153 irackých kresťanských utečencov, ktorí utekajú pred extrémistami z organizácie Islamský štát (IS). Presun realizuje nadačný fond Generácia 21, ktorý im s pomocou svojich partnerov a dobrovoľníkov poskytuje ubytovanie, pomáha s hľadaním práce, s integráciou do spoločnosti a výučbou českého jazyka.

Od začiatku roku 2016 prišli už štyri skupiny utečencov, dohromady 89 osôb. „Počas celého prvého roka sa o nich budeme starať my – Generácia 21, no okrem toho nám pomáha veľké množstvo dobrovoľníkov. Utečencov si vezmú na starosti rôzne kresťanské komunity v Česku a prijmú ich medzi seba,“ povedal hovorca nadačného fondu Martin Frýdl.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia