Savčenkovú odsúdili na 22 rokov, Porošenko ponúkol výmenu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nadija Savčenková
Nadija Savčenková v súdnej sieni spustila ponášku na ukrajinskú ľudovú pieseň. Doneck, 22. marec 2016. Foto: SITA/AP

Doneck 22. marca (WebNoviny.sk) – Na 22 rokov väzenia odsúdil dnes ruský súd ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov, ku ktorej došlo v lete roku 2014 na východe Ukrajiny, pokus o vraždu a nezákonné prekročenie hraníc s Ruskom.

Tesne pred vynesením rozsudku sudca v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska pojednávanie nakrátko prerušil, pretože Savčenková v súdnej sieni spustila ponášku na ukrajinskú ľudovú pieseň, ktorá sa zvyčajne spieva na svadbách a v ktorej namiesto obvyklých slov o vlasoch spievala: „Ó, sudcovia, sudcovia, za čo ma súdite.“ Svojím spevom prerušila čítanie rozsudku a sudca následne vyhlásil prestávku.

Podmienku sudca de facto vylúčil

Ešte pred prerušením sudca uviedol, že Savčenková sa môže polepšiť len v podmienkach izolácie od ľudí, čím de facto vylúčil, že by mohla dostať podmienečný trest. Prokuratúra pre ňu vo svojej záverečnej reči žiadala 23 rokov odňatia slobody.

Súd dnes od rána pokračoval v čítaní rozsudku, pričom oznámil, že neuznáva Savčenkovej imunitu, ktorú má ako poslankyňa ukrajinského parlamentu a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Odmietol aj alibi Savčenkovej, ktoré potvrdila aj jej sestra Vera. Podľa ich tvrdenia Savčenková nemá nič spoločné so smrťou ruských novinárov. Súd v tejto súvislosti poukázal na výpovede svedkov v Savčenkovej neprospech.

Súd však dnes oznámil, že zrušil obvinenie voči Savčenkovej vo veci ostreľovania civilistov v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Obžaloba počas procesu tvrdila, že Savčenková ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, naviedla 17. júna 2014 mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov – Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké

O výmene môže rozhodnúť iba Putin

Ukrajinská armádna dôstojníčka a bývalá pilotka Savčenková akýkoľvek podiel na usmrtení novinárov od začiatku popiera.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ponúkol dnes Moskve na výmenu za odsúdenú Nadiju Savčenkovú dvoch Rusov, ktorých Ukrajinci zajali v boji so separatistami na východe Ukrajiny a súdia ich v Kyjeve. Podľa tlačovej agentúry AP urobil túto ponuku ihneď nato, ako dnes ruský súd odsúdil Savčenkovú.

O prípadnej výmene odsúdenej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej môže podľa slov hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova rozhodnúť iba prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.

„Ruská strana bude postupovať v prísnom súlade s národnou legislatívou,“ vyhlásil v Moskve hovorca. „O všetkom inom môže rozhodnúť iba prezident. Ale ako, to zatiaľ nemôžem povedať,“ dodal. Informovali o tom tlačové agentúry TASS a DPA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nadija SavčenkováPetro PorošenkoVladimir Putin