Na letisku v Bruseli boli tri bomby, jedna z nich s klincami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teror v Bruseli: Výbuchy otriasli letiskom a metrom
Letiskom Zaventem v Bruseli v utorok krátko pred 08.00 h SEČ otriasli najmenej dve explózie. Očití svedkovia lokalizovali miesto explózie do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA. Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Brusel, 22. marca 2016. Foto: RTL via AP

BRUSEL 22. marca (WebNoviny.sk) – Na medzinárodnom letisku Zaventen v Bruseli sa nachádzali tri bomby, pričom tretia neexplodovala a zničili ju riadeným výbuchom. Uviedol to guvernér provincie Flámske Brabantsko Lodewijk De Witte, ktorého cituje belgická agentúra Belga.

Prítomnosť tretej nálože na letisku, ktorú po prvých dvoch výbuchoch zneškodnili bezpečnostné zložky, potvrdila pre médiá aj hovorkyňa letiska Florence Mulsová. Pri prvých dvoch výbuchoch zomrelo najmenej desať ľudí a okolo 100 ďalších utrpelo zranenia. Tretiu bombu zneškodnili podľa Mulsovej „riadenou akciou“.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Jedna z náloží mala pododu tzv. kufríkovej bomby

Bezpečnostné zložky sa domnievajú, že prinajmenšom jedna z náloží odpálených na letisku v Bruseli bola v podobe tzv. kufríkovej bomby. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa. Ten istý zdroj podľa nej potvrdil informáciu o prítomnosti konkrétnych dôkazov, že na letisku sa odpálil i jeden samovražedný útočník.

Video: Moment explózie na bruselskom letisku Zaventem

Doplnil, že je zatiaľ nejasné, či za výbuchmi v Bruseli stojí skupina okolo Salaha Abdeslama, údajného strojcu novembrových útokov v Paríži, ktorého sa podarilo zatknúť minulý piatok v bruselskej štvrti Molenbeek, alebo či boli priamou odvetou za jeho zatknutie.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomína, že americké spravodajské agentúry boli v pohotovosti pred možnými teroristickými útokmi už od piatkového zatknutia Abdeslama. Belgická televízna stanica VTM predtým uviedla, že prinajmenšom jedna bomba odpálená na bruselskom letisku obsahovala okrem výbušniny aj klince.

Pyrotechnici zneškodnili v Bruseli viaceré podozrivé objekty

Ďalšia explózia v utorok otriasla bruselskou stanicou metra Maelbeek.

Ďalšie podozrivé objekty zneškodnili pyrotechnici na najmenej dvoch iných miestach belgického hlavného mesta – v stanici metra Maelbeek a neďaleko bruselskej univerzity. Ani v jednom z týchto dvoch prípadov neboli obsahom podozrivých objektov výbušniny, uviedli úrady.

Jednotka belgickej armády na zneškodňovanie výbušnín odpálila pomocou riadenej detonácie „podozrivé vozidlo“ v štvrti Ixelles v južnej časti Bruselu, neďaleko areálu univerzity Vrije Universiteit Brussel. Na Twitteri o tom informovala miestna polícia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia