Obama: Nastal čas pochovať posledné zvyšky studenej vojny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama
Barack Obama

Havana 22. marca (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama vyzval dnes Kubáncov, aby vzhliadali k budúcnosti s nádejou, a vyhlásil, že na tento ostrov pricestoval so zámerom „pochovať posledné zvyšky studenej vojny na americkom svetadiele“. Podľa agentúry AP ide o začiatok novej kapitoly vo vzťahoch medzi týmito dlho odcudzenými krajinami.

„Havana leží iba 145 kilometrov od Floridy, museli sme však prekonať veľkú vzdialenosť, aby sme sem prišli. Je čas, aby sme minulosť nechali za sebou a začali sa spoločne pozerať smerom k budúcnosti,“ povedal Obama počas svojho prejavu v havanskom Veľkom divadle.

Hoci šéf Bieleho domu rázne obhajoval demokraciu Spojených štátov, ako aj ich ekonomický systém, zdôraznil, že Washington nebude Kube vnucovať svoje hodnoty, a vyzdvihol význam sebaurčenia kubánskeho ľudu. Kubánskemu prezidentovi Raúlovi Castrovi odporučil, aby sa nebál hlasu vlastného obyvateľstva.

Obama taktiež vyzval na ukončenie amerického obchodného embarga uvaleného na Kubu, ktoré však môže zrušiť iba Kongres USA. „Je to už prežité bremeno na pleciach kubánskeho ľudu, ako aj Američanov, ktorí chcú na Kube investovať alebo podnikať. Je čas na jeho zrušenie,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters americký prezident.

Napriek entuziazmu vyplývajúcemu z rozmrazenia diplomatických vzťahov medzi Washingtonom a Havanou prvý muž Spojených štátov pripustil stále pretrvávajúce rozdiely v oblasti ľudských práv a demokracie. Obama za prítomnosti Castra vyzval Kubáncov, aby „bez strachu hovorili, čo si myslia“ a vyberali si svojich lídrov v slobodných a spravodlivých voľbách.

Obamov prejav prenášala naživo kubánska štátna televízia, čo preňho bola jedinečná príležitosť prehovoriť priamo k obyvateľom krajiny o svojej vízii ohľadom budúcnosti.

Americký prezident sa dnes – v posledný deň svojej trojdňovej historickej návštevy Kuby – stretne ešte na veľvyslanectve USA s disidentmi a neskôr si na Latinskoamerickom štadióne v Havane pozrie exhibičný bejzbalový zápas medzi kubánskym národným tímom a floridským tímom Tampa Bay Rays. Obama absolvoval tiež prehliadku historického centra kubánskej metropoly.

Obama pricestoval na Kubu v nedeľu ako prvý prezident USA za uplynulých takmer 90 rokov a prvý úradujúci šéf Bieleho domu od roku 1959, keď došlo k zvrhnutiu Washingtonom podporovaného kubánskeho diktátora Fulgencia Batistu komunistickým vodcom Fidelom Castrom – bratom súčasného kubánskeho prezidenta.

Rozmrazeniu diplomatických vzťahov predchádzali dvojročné tajné rokovania Obamu s predstaviteľmi kubánskeho vedenia, ktoré viedli v decembri 2014 k vyhláseniu, že títo bývalí nepriatelia z obdobia studenej vojny obnovia vzájomný kontakt.

Odvtedy došlo v tomto ohľade k viacerým symbolickým udalostiam, akými boli napríklad formálne stretnutie Obamu s Raúlom Castrom na regionálnom summite v Paname či otvorenie veľvyslanectiev v Havane a Washingtone.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama