Turecko po dohode s EÚ vyhostilo 30 afganských azylantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti
Foto: SITA/AP

Istanbul 23. marca (WebNoviny.sk) – Turecké orgány vyhostili z krajiny späť do Afganistanu 30 žiadateľov o azyl krátko po tom, ako Európska únia uzavrela dohodu s Tureckom o obmedzení migrácie. Upozornila na to dnes organizácia Amnesty International (AI) s varovaním, že táto dohoda ohrozuje utečencov.

Organizácia na ochranu ľudských práv uviedla, že žiadatelia o azyl, medzi ktorými boli aj ženy a deti, sa v Afganistane obávali útokov Talibanu. Deportovali ich však bez toho, aby ich prípady riadne prešetrili.

Na dohode EÚ a Turecka ešte nezaschol atrament, keď bolo niekoľko desiatok Afgancov prinútených k návratu do krajiny, kde môžu byť ohrozené ich životy,“ citovala tlačová agentúra DPA predstaviteľa AI pre Európu a strednú Áziu Johna Dalhuisena.

Organizácia uviedla, že o Afgancoch „dostala dôveryhodné informácie“ a je presvedčená, že Turecko porušilo európske aj medzinárodné právo, keď týchto ľudí v sobotu skoro ráno vyhostilo.

Dohodu s EÚ uzavrelo Turecko v piatok.

AI uviedla, že jej pracovníci hovorili s niektorými zo spomínaných azylantov a jeden z nich im povedal: „Ak sa vrátime, Taliban nás zabije.

Turecké orgány podľa správy AI potvrdili, že poslali späť 27 Afgancov. Tvrdia však, že odišli „dobrovoľne“.

Už vlani AI upozornila na násilné vracanie utečencov späť do Sýrie a Iraku.

Nie je možné vracať ľudí do Turecka na základe toho, že je to bezpečná krajina pre utečencov,“ vyhlásil Dalhuisen v súvislosti s dohodou Turecka s EÚ.

K dohode sa kriticky vyjadrili aj OSN a Lekári bez hraníc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať