KĽDR oznámila úspešný test raketového motora na tuhé palivo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
KĽDR
Navrhovaná legislatíva by okrem iného postihla banky podporujúce jadrový program Severnej Kórey a umožnila by zmrazenie aktív v USA priamo napojených na nelegálne aktivity Pchjongjangu. Foto: SITA/AP

Soul 24. marca (WebNoviny.sk) – Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) úspešne otestovala raketový motor na tuhé palivo, ktorý zvýši výkon jej balistických rakiet, oznámila severokórejská štátna agentúra KCNA. Potvrdenie testu by podľa agentúry Reuters znamenalo, že Severná Kórea pokračuje rýchlym tempom v programe na vývoj medzikontinentálnych balistických rakiet, a to navzdory sankciám OSN uvaleným za takéto aktivity.

Ako uviedla KCNA, severokórejský vodca Kim Čong-un „prijal s veľkým potešením, že úspešný test pomohol zvýšiť výkon balistických rakiet schopných nemilosrdne udrieť na nepriateľské sily“. Pchjongjang predtým testoval rakety s dlhým doletom na kvapalné palivo, čo bolo vnímané ako neschopnosť vyvinúť rakety na tuhé palivo – s dlhým doletom alebo medzikontinentálne.

Rakety na tuhé palivo majú svoje výhody pri vojenskom použití, hoci rakety na kvapalné palivo sú považované za sofistikovanejšie, keďže ich ťah je možné počas letu kontrolovať. Kim Čong-un minulý týždeň vyhlásil, že jeho krajina čoskoro vykoná skúšku jadrovej hlavice a skúšobne tiež odpáli balistické rakety schopné niesť jadrové hlavice.

„Deklarujúc, že skúška explózie jadrovej hlavice a skúšobné odpálenie viacerých typov balistických rakiet schopných niesť jadrové hlavice sa uskutoční v krátkom čase s cieľom ďalej posilniť schopnosť nukleárneho útoku, (Kim) dal príslušnej sekcii pokyn, aby urobila prípravy do posledného detailu,“ uviedla KCNA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un