Zverejnili identikit komplica bruselského útočníka (online)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brusel
Foto: SITA/AP

BRUSEL 24. marca (WebNoviny.sk) – Tretí deň po tom, ako Brusel zažil teroristické útoky, sa belgická metropola pomaly vracia k obvyklému tempu.

Verejná doprava funguje podobne ako v stredu. Autobusy, trolejbusy a električky premávajú s výpadkami, ale viac-menej podľa harmonogramu. Premávka na jednotlivých linkách metra sa obnovuje postupne a pomalšie ako v pozemnej MHD. Podľa médií je zatiaľ otvorených len 17 zo 69 staníc metra a aj tie sa podvečer zatvárajú.

Železničná doprava funguje, ale dopravné spoločnosti cestujúcich upozorňujú, aby na železničné stanice prichádzali s predstihom, pretože obmedzili počet vchodov do budov a každý sa musí podrobiť osobnej prehliadke. Pred stanicami sa tak vytvárajú rady čakajúcich.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Vo väčšine škôl sa vo štvrtok vyučovalo, aj keď mnohí rodičia svoje deti radšej nechali doma, kým sa situácia v meste neupokojí. Vedenie mesta výrazne posilnilo bezpečnostné opatrenia, ktoré sú najviac citeľné vo verejnej doprave, najmä v metre, kde policajti a vojaci pri vchodoch kontrolujú batožinu všetkých cestujúcich. Žiadajú ich tiež, aby si vyzliekli vrchný odev a každého podrobia kontrole pomocou detektoru kovov. Posilnené je aj hliadkovanie na uliciach, najmä v centre mesta a štvrti, kde sídlia európske inštitúcie.

Pátrajú po dvoch mužoch

V súvislosti s vyšetrovaním atentátov v Bruseli belgická polícia pátra po ďalšom, v poradí druhom podozrivom na úteku. V médiách vo štvrtok zverejnila aj jeho identikit.

Podľa policajných zdrojov ide o neznámeho mladého muža, ktorý sa objavuje na záznamoch bezpečnostnej kamery zo stanice metra Maelbeek po boku už identifikovaného atentátnika Khalida Bakraouiho. Neznámy muž zo záberu drží veľkú tašku, stojí pri Bakraouim a rozpráva sa s ním. Do vagóna súpravy metra, ktorá zastala na stanici, však spolu s Bakraouim nenastúpil. Následný výbuch v metre pripravil o život okolo 20 ľudí.

Polícia naďalej intenzívne pátra aj po mužovi, ktorý v utorok sprevádzal na letisko Zaventem Ibrahima Bakraouiho a Najima Laachraouiho. Túto trojicu zachytili bezpečnostné kamery, ako idú vedľa seba tlačiac vozíky s batožinou. Ako v stredu informoval prokurátor Frédéric Van Leeuw, neznámy muž v klobúku „zložil veľkú tašku a potom, (ešte) pred explóziami, odišiel“.

Belgicko
Foto: Belgian Federal Police via AP

Útoky v Bruseli a Paríži spáchala jedna bunka

Vyšetrovatelia podľa denníka La Dernieure Heure (DH) považujú takmer za isté, že teroristické útoky v Paríži a Bruseli spáchala jedna a tá istá teroristická bunka. Ide o sieť zosnovanú a riadenú mladými Belgičanmi, ktorých väčšina pôsobila aj v Sýrii.

Najtragickejšie atentáty v dejinách Belgicka v utorok spáchali Najim Laachraoui z bruselskej štvrti Schaerbeek a bratia Ibrahim a Khalid Bakraouiovci z Laekenu. Ich identitu v stredu oficiálne potvrdila aj federálna prokuratúra.

Laachraoui a Ibrahim Bakraoui aktivovali kufríkové bomby na letisku Zaventem. Khalid Bakraoui spôsobil masaker na stanici metra Maelbeek v centre Bruselu. Tieto útoky si spolu vyžiadali 31 obetí a vyše 300 zranených, z ktorých 61 je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Štyria zranení zatiaľ nie sú identifikovaní.

Útočiť chceli zrejme až na Veľkú noc

Belgická televízia VTM prišla s teóriou, že atentát na bruselskom letisku Zaventem sa mal možno pôvodne odohrať až na Veľkonočný pondelok a nie už tento utorok.

Myslia si to aj viacerí bezpečnostní analytici, podľa ktorých teroristi možno chceli zopakovať scenár atentátu z roku 1979. Vtedy, na Veľkonočný pondelok, trojica Palestínčanov podnikla na bruselskom letisku Zaventem granátový útok na cestujúcich izraelskej spoločnosti El Al, ktorí práve prileteli z Izraela; vyžiadal si 12 zranených.

Zmena plánov by podľa analytikov mohla súvisieť so zadržaním Salaha Abdeslama, ktorý je jediným preživším spomedzi osôb podozrievaných zo spáchania atentátov v Paríži z novembra minulého roku. Útoky v Bruseli tak mohli byť pomstou za jeho zadržanie po vyše štyroch mesiacoch na úteku.

Médiá v tejto súvislosti pripomínajú, že len náhodou sa podarilo prekaziť zámer teroristov uskutočniť na letisku ešte krvavejší útok – taxislužba im totiž omylom namiesto dodávky poslala osobné auto, ktorého šofér odmietol odviezť všetku batožinu. Razia v byte, kde útočníci zanechali kufor, sa uskutočnila na základe výpovede taxikára, ktorý si po správach o výbuchoch na letisku uvedomil možnú súvislosť medzi nimi a svojimi „zvláštnymi“ pasažiermi zo skorého rána.

ONLINE REPORTÁŽ

– sme ukončili o 22:07, ďakujeme za pozornosť

>>>

Ministri spravodlivosti a vnútra Európskej únie sa vo štvrtok v Bruseli na naliehavom zasadnutí zaviazali posilniť zdieľanie informácií medzi svojimi krajinami po tom, ako hlavné mesto Belgicka zasiahli smrtiace teroristické útoky.

Dohodli sa na súbore opatrení pre spoločný boj proti terorizmu, ako je systematické dodávanie informácií do európskych a medzinárodných databáz v oblasti bezpečnosti, ich dôsledné využívanie a vzájomná spolupráca týchto systémov. Vyplýva to z ich vyhlásenia, o ktorom informovala tlačová agentúra DPA.

Ministri vyzvali Európsky parlament, aby „naliehavo“ schválil dohodu umožňujúcu orgánom jednotlivých krajín vymieňať si osobné údaje o cestujúcich v leteckej doprave. Ministri tiež vo vyhlásení vyjadrili solidaritu Belgicku a odsúdili utorňajšie teroristické útoky v Bruseli ako „útok na našu otvorenú, demokratickú spoločnosť.“

>>>

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve navrhuje vytvorenie pracovnej jednotky na pomoc pri boji proti falošnej identite. Ministrov návrh v reakcii na bruselské teroristické útoky zaznel vo štvrtok popri stretnutí rezortných šéfov spravodlivosti a bezpečnosti krajín EÚ, informuje agentúra AP.

Cazeneuve v Bruseli vyzval na razantnejšie opatrenia, keďže teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorá sa k bruselským útokom prihlásila, produkuje falošné cestovné doklady. Mnoho podozrivých osôb spájaných s týmito tragickými udalosťami, ako aj novembrovými útokmi v Paríži, používalo nepravú totožnosť.

Francúzsky minister doplnil, že bezpečnostné orgány musia byť zjednotené aj v oblasti boja proti pašovaniu ľudí, ktoré Cazeneuve označil za „jednu z hlavných príčin súčasného vývoja terorizmu“.

>>>

Belgické úrady znížili vo štvrtok úroveň teroristického ohrozenia z najvyššieho, štvrtého na tretí stupeň. Dodali však, že situácia je stále „mimoriadna“ a „vážna“ a že ďalší útok je „pravdepodobný a možný“. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Šéf belgického úradu na posudzovanie ohrozenia terorizmom Paul Zan Pigchelt povedal, že bezprostrednosť hrozby od utorkových útokov v Bruseli zoslabla. Podľa jeho slov však napriek tomu „nebezpečenstvo nepominulo“.

>>>

Krvavý útok vyvolal v Británii intenzívnu diskusiu o tom, či by Spojené kráľovstvo bolo bezpečnejšie, keby v júnovom referende odsúhlasilo svoj odchod z Európskej únie. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.

Oba tábory v debate o blížiacom sa referende vypísanom na 23. júna tvrdia, že útoky na letisku a na stanici metra v Bruseli posilnia ich postoje.

Predstavitelia britských tajných služieb a vysokopostavení politici sú v otázke bezpečnosti názorovo rozdelení – bývalý šéf tajnej služby MI6 Richard Dearlove tvrdí, že po odchode Británie z EÚ bude krajina bezpečnejšia. Dearlove dodáva, že odchod z únie oslobodí Britániu od európskych pravidiel platných pre „slobodu pohybu“ a poskytne Británii väčšiu kontrolu nad situáciou.

Riaditeľ európskeho policajného úradu Europol Rob Wainwright však vo štvrtok vyhlásil, že po odchode z EÚ bude Británia zraniteľnejšia, lebo už nebude mať prístup k systémom na výmenu spravodajských informácií. Táto téma rozdeľuje takisto členov kabinetu premiéra Davida Camerona.

>>>

Islamský štát vyzval po útokoch v Bruseli na džihád

>>>

Letecká spoločnosť Brussels Airlines obnovuje premávku niektorých komerčných letov z Belgicka. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s tým, že na odlety využívajú letiská v mestách Liege a Antverpy.

Domovské letisko Zaventem v Bruseli, ktoré odbaví 23 miliónov cestujúcich ročne, ostáva po utorňajšom teroristickom útoku uzatvorené minimálne do nedele. Pre zablokovanie bruselského medzinárodného letiska, ku ktorému došlo tesne pred veľkonočnými sviatkami a predĺženým víkendom, musia letecké spoločnosti rušiť alebo odkláňať lety do iných letísk v Belgicku. „Sú tam veľké škody a pre pokračujúce vyšetrovanie nemáme prístup do budovy,“ vyhlásil vo štvrtok manažment letiska Zaventem na Twitteri.

Spoločnosť Brussels Airlines, ktorej 45-percentný podiel vlastní nemecká Lufthansa, už ohlásila, že nebude schopná dodržať letový poriadok v jeho bežnom rozsahu vzhľadom na menšiu kapacitu letísk v Liege a Antverpách. Prioritnými sú lety do obľúbených dovolenkových krajín počas Veľkej noci, ako sú Španielsko, Francúzsko a Taliansko, uviedla hovorkyňa týchto aerolínií.

Brussels Airlines, ktoré lietajú tiež do viacerých afrických destinácií, vyslali do Afriky päť prázdnych lietadiel, aby odtiaľ priviezli nazad cestujúcich a odkláňa dva lety z Afriky do Zürichu.

Letecká spoločnosť Ryanair presmerovala až do utorka večera všetky svoje lety na letisko v Charleroi. Menší dopravcovia ako Vueling a Jetairfly, ktorých vlastní cestovná kancelária TUI, premávajú cez letiská v mestách Liege, Charleroi a Ostend. Lufthansa zrušila všetky lety do Bruselu až do utorka a cestujúcich preváža po 400-kilometrovej trase do Frankfurtu autobusmi.

Aerolínie EasyJet presmerovali lety do Lille v severnom Francúzsku. Britská spoločnosť British Airways zrušila na dnes svoje lety do Belgicka a prehodnocuje situáciu na piatok. Kapacita na belgických menších letiskách je však obmedzená, upozorňuje Reuters.

>>>

Belgická opozícia žiada vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá by prešetrila postup vládnych úradov v kauze Ibrahima Bakraouiho – jedného z páchateľov utorkových útokov v Bruseli. Informoval o tom vo štvrtok webový portál belgického denníka La Dernieure Heure. Ukázalo sa totiž, že turecké úrady Bakraouiho vlani v lete vyhostili z Turecka do Holandska a varovali vtedy aj Belgicko, že ide o nebezpečného militanta. Návrh opozičných strán na vznik parlamentnej vyšetrovacej komisie podporila zatiaľ len jedna zo štyroch strán vládnej koalície.

>>>

Dvaja členovia belgickej vlády – minister vnútra Jan Jambon a minister spravodlivosti Koen Geens – vo štvrtok ponúkli svoju demisiu. Premiér Charles Michel ju však neprijal. Ako informoval na svojej stránke denník La Dernieure Heure, Jambon sa pre demisiu rozhodol po správach, že v jeho rezorte mohlo dôjsť k chybám pri vyšetrovaní prípadu súvisiaceho s terorizmom. Rovnaká bola zrejme aj motivácia jeho kolegu Geensa. Premiér Michel však ich rezignáciu odmietol, pričom zdôraznil, že v súčasnej náročnej situácii je dôležité zomknúť sa.

>>>

Robert Kaliňák vysvetlil, čo znamená druhý stupeň teroristického ohrozenia na Slovensku.

>>>

Zvrat v prípade teroristu Salaha Abdeslama, nechce ostať v Belgicku. Na jeho advokáta zaútočili.

>>>

Bratislavské letisko v reakcii na teroristické útoky v Bruseli sprísnilo bezpečnostné opatrenia.

>>>

Osoby zranené po utorkových útokoch v Bruseli sú hospitalizované v 25 nemocniciach v Bruseli a okolí. Útoky si vyžiadali 31 obetí na životoch a 300 zranených. Medzi nimi sú ľudia 40 štátnych príslušností.

Francúzska televízia BFMTV vo štvrtok uviedla, že medzi zranenými je desať Francúzov, stav štyroch z nich je vážny. Podľa belgickej televízie RTBF zranených bolo aj najmenej 21 Portugalcov, deväť Španielov, štyria Rumuni, dvaja Maďari, ako aj štyria občania Británie, ktorá hlási aj jedného nezvestného. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí zranenia pri útokoch v Bruseli utrpelo aj najmenej desať Američanov, viacero ďalších doteraz nereagovalo na výzvu, aby kontaktovali úrady svojej vlasti. Talianske ministerstvo zahraničných vecí pripustilo smrť jednej talianskej občianky.

Jean-Paul Van Vooren, riaditeľ Erazmovej nemocnice, kam po útokoch previezli časť zranených, v rozhovore pre RTBF uviedol, že charakter zranení je porovnateľný s vojnovými. Ľudia majú mnohopočetné poranenia, mnohopočetné zlomeniny, vaskulárne lézie, poškodenia mozgu, ako aj zranenia, obvykle sprevádzajúce polytraumy pri dopravných nehodách,“ uviedol lekár. Dodal, že zranenia sú komplikované aj preto, že nálože obsahovali klince a ďalšie predmety, ktoré spôsobili dodatočné zranenia a poškodenia tkanív. Aj vzhľadom na tieto skutočnosti je veľmi ťažká aj identifikácia obetí útokov v Bruseli.

>>>

Teroristi mali v Belgicku okrem metra a letiska aj iné ciele

>>>

Anonymous vyhlásili Dáišu totálnu vojnu pre útoky v Bruseli

>>>

Bratia Ibrahim a Khalid Bakraouiovci, ktorí v utorok spáchali atentáty na bruselskom letisku Zaventem a v bruselskom metre, plánovali spáchať teroristický útok na jadrovú elektráreň v Belgicku. Napísal to vo štvrtok vo svojom exkluzívnom materiáli belgický denník La Dernieure Heure (DH).

>>>

Advokát zadržaného Salaha Abdeslama, podozrivého zo spoluúčasti na vlaňajších teroristických útokoch v Paríži, sa stal terčom útoku neznámej osoby. Informoval o tom belgický denník Le Soir. Útočník advokátovi Svenovi Marymu vyčítal, že obhajuje teroristu. Právnikovi sa podarilo ubrániť, ale s ohľadom na svojich kolegov sa rozhodol dočasne zavrieť svoju kanceláriu, kde sa útok odohral. Odkedy sa Mary ujal obhajoby Abdeslama, dostal stovky urážlivých mailov a listov, napísal Le Soir. Noviny spresnili, že advokát nepožiadal o policajnú ochranu.

>>>

Minister vnútra Robert Kaliňák vo štvrtok cestuje na mimoriadne zasadnutie ministrov vnútra EÚ v Bruseli, ktoré zvolali v súvislosti s útokmi v tejto európskej metropole.

Kaliňák od schôdzky očakáva „mnoho posunov v diskusiách“. Ako sa ďalej vyjadril po tom, čo ho prezident Andrej Kiska v stredu večer vymenoval za ministra, hovoriť budú o možných obmedzeniach základných pravidiel fungujúcich v EÚ a ich razantnosti. „Na neštandardnú situáciu treba používať neštandardné metódy a to bude predmetom debaty spolu s vyjadrením solidarity belgickému národu a pozostalým,“ dodal.

Staronový šéf rezortu vnútra priznal, že nie je zástancom myšlienky spoločnej európskej spravodajskej služby. Diskusie o podobnom projekte väčšinou ožívajú práve po teroristických hrozbách a útokoch. „Nie som, a myslím si, že nie som sám, kto ideu spoločnej európskej spravodajskej služby nepodporuje,“ zdôraznil Kaliňák.

„Nejde o to, že by sme boli proti nejakým spoločným bezpečnostným zložkám, to rozhodne nie, výrazne podporuje Európsku pobrežnú a pohraničnú stráž,“ zdôraznil minister. Upozornil ale, že spravodajské služby sú veľmi špecifický nástroj, kde národnosť jednotlivých pracovníkov a ich príslušnosť k domácim službám môže zohrať svoju úlohu. „Zoberte si, koľko bolo prípadov sťažností v USA, že jednotlivé služby medzi sebou súperia, kto je dôležitejší, lepší. Toto by asi nebol ten najefektívnejší nástroj,“ povedal Kaliňák pre médiá. Ako priznal, je skôr zástancom toho, aby sa zlepšilo fungovanie tých platforiem, ktoré dnes máme.

>>>

Úrady identifikovali prvé obete útokov v Bruseli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaCharles MichelRob Wainwright