Pri policajných zásahoch v Bruseli zadržali niekoľko osôb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Bruseli zatkli šesť podozrivých, plánovali novoročné útoky
Foto: SITA/AP

Brusel 25. marca (WebNoviny.sk) – Belgické úrady zadržali šesť ľudí v súvislosti s vyšetrovaním utorkových teroristických útokov v Bruseli. K zatknutiam došlo pri sérii zásahov v belgickej metropole. Oznámila to vo štvrtok večer belgická federálna prokuratúra, ktorú citovala agentúra AP.

Razie súvisiace s utorkovými útokmi prebehli v centrálnej časti Bruselu a tiež v mestských štvrtiach Jette a Schaerbeek. Bližšie podrobnosti prokuratúra nezverejnila.

Polícia zaistila výbušniny

Polícia podnikla raziu v Schaerbeeku už v predchádzajúcich dňoch, pričom v jednom z tamojších bytov zaistila veľkú zásobu výbušnín a ďalších materiálov použiteľných na výrobu bômb.

Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si v utorok vyžiadali životy 31 civilistov a zranili 300 ľudí.

Vyšetrovatelia považujú takmer za isté, že teroristické útoky z vlaňajšieho novembra v Paríži a z utorka v Bruseli spáchala jedna a tá istá teroristická bunka. Ide o sieť vytvorenú a riadenú mladými Belgičanmi, ktorých väčšina pôsobila aj v Sýrii.

Belgická federálna prokuratúra v stredu potvrdila identitu troch páchateľov útokov v Bruseli: najtragickejšie atentáty v dejinách Belgicka spáchali Najim Laachraoui zo Schaerbeeku a bratia Ibrahim a Khalid Bakraouiovci z predmestia Laeken.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Zadržali ďalšieho podozrivého

Belgická polícia počas razie na bruselskom predmestí Forest zatkla ďalšieho podozrivého muža. Televízia BFMTV informovala, že by mohlo ísť o muža, ktorého zachytila bezpečnostná kamera v metre po boku neskoršieho samovražedného atentátnika Khalida Bakraouiho. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

Na predmestí Forest sa policajná razia uskutočnila aj 15. marca. Počas nej došlo k prudkej prestrelke, v ktorej prišiel o život Alžírčan Mohamed Belkaid. Dvom ďalším osobám sa vtedy podarilo ujsť. Jedným z nich bol aj Salah Abdeslam – jediný žijúci podozrivý zo spáchania atentátov v Paríži z 13. novembra 2015.

Polícia Abdeslama dolapila 18. marca popoludní – vyše štyri mesiace po atentátoch v Paríži – pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Momentálne je v prísne stráženom väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska.

Belgické médiá informovali, že dnes sa v Bruseli a okolí uskutočnilo viacero policajných operácií, pričom boli zadržaní ďalší podozriví.

Zverejnili meno podozrivého Sýrčana

Belgická tlač v piatok zverejnila fotografiu ďalšieho muža podozrivého zo spoluúčasti na atentátoch v Bruseli z 22. marca a teroristických útokoch v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra.

Podľa belgického denníka La Dernieure Heure (DH) hľadaným mužom je 28-ročný Sýrčan Naim Al Hamed. Polícia upozorňuje, že je „veľmi nebezpečný a ozbrojený“. Oznámenie sa nezmieňuje o role, ktorú prípadne zohrával pri atentátoch.

Denník DH dodal, že západoeurópske orgány na boj s terorizmom vydali po atentátoch v Bruseli zoznam hlavných podozrivých, ktorí by mohli byť zapletení do útokov v Bruseli a Paríži a sú na úteku.

Figuruje medzi nimi Mohamed Abrini, priateľ pred týždňom zadržaného Salaha Abdeslama, jediného žijúceho podozrivého zo spáchania atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. Na zozname je aj Khalid Bakraoui, ktorý v utorok zaútočil v bruselskom metre, ako aj Najim Laachraoui.

Laachraoui bol zrejme jedným z dvojice páchateľov utorkového samovražedného atentátu na bruselskom letisku Zaventem. DH upozorňuje, že jeho smrť ešte nie je oficiálne potvrdená, aj keď testy DNA izolovanej z fragmentov pozostatkov nájdených na letisku potvrdili zhodu so vzorkami odobratými jednému z Laachraouiho príbuzných. Vyšetrovatelia nariadili ešte dodatočné testy DNA.

Bratia Bakraouiovci boli na zozname

Mená bratov Khalida a Ibrahima Bakraouiovcov, ktorí sú podozriví zo spáchania utorkových útokov na bruselskom letisku a v metre, boli na zoznamoch amerických vládnych agentúr pre boj terorizmom.

Nemenované vládne zdroje spresnili, že mená bratov boli na amerických zoznamoch ešte pred 18. marcom, keď belgická polícia na predmestí Bruselu zadržala Salaha Abdeslama, francúzskeho občana a jediného žijúceho podozrivého zo spoluúčasti na teroristických útokov z 13. novembra 2015 v Paríži. Informovala o tom v noci nadnes americká televízia NBC.

V Schaerbeeku chytili ešte jedného

Jedného podozrivého zadržali v piatok policajti pri rozsiahlej razii na bruselskom predmestí Schaerbeek, ktorá súvisela s vyšetrovaním utorkových teroristických útokov v belgickej metropole i odhalením plánov na spáchanie atentátu vo Francúzsku. Uviedol to starosta Schaerbeeku Bernard Clerfayt pre verejnoprávnu televíziu RTBF.

Zadržaný bol podľa starostu zranený, pričom RTBF uviedla, že mal pri sebe ruksak alebo kabelu s výbušninami.

Pri zásahu oddielov osobitného určenia belgickej polície v Schaerbeeku, ktorý sa medzičasom podľa miestnych médií skončil, bolo z oblasti počtu tri výbuchy i streľbu. Clerfayt uviedol, že išlo o riadené explózie.

Vzhľadom na operáciu odvolal belgický premiér Charles Michel účasť na ceremónii kladenia vencov na bruselskom letisku s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Charles MichelSalah Abdeslam