Abdeslam prenajal autá a zabezpečil hotely, polícia mala tip

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Abdeslam
Salah Abdeslam pri zatýkaní v bruselskej štvrti Molenbeek, 18. marca 2016. Foto: SITA/AP

Brusel 25. marca (WebNoviny.sk) – Salah Abdeslam, v Belgicku zadržaný francúzsky občan podozrivý zo spoluúčasti na novembrových atentátoch v Paríži, počas policajného výsluchu priznal svoju rolu pri logistickom zabezpečení útokov vo francúzskej metropole, ale odmietol zodpovednosť za ne.

Vinu zvalil na Abdelhamida Abaaouda, ktorý prišiel o život niekoľko dní po parížskych atentátoch pri policajnej razii na parížskom predmestí Saint-Denis. Informovala o tom dnes televízia BFMTV, ktorej sa z policajných zdrojov podarilo získať prepis Abdeslamovho výsluchu.

Abdeslam nemal lístok na štadión

Abdeslam sa vyšetrovateľom priznal, že na žiadosť členov kománd, ktoré neskôr útočili v Paríži, prenajal autá a zabezpečil hotelové izby. Tvrdí, že nič viac neurobil. Vyhlásil, že s Abaaoudom sa spoznal vďaka svojmu bratovi Brahimovi. „To on mi vysvetlil, že Abaaoud je zodpovedný“.

Tvrdil, že Abaaouda stretol len raz v živote – v noci z 11. na 12. novembra 2015 v belgickom meste Charleroi. Podľa televízie BFMTV však Abdeslam v tejto veci podľa všetkého nehovorí pravdu, pretože v roku 2010 boli Abdeslam a Abaaoud spoločne v Belgicku odsúdení za lúpež.

Abdeslam potvrdil, že podľa pôvodných plánov mal byť jedným zo samovražedných atentátnikov na národnom štadióne Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis.

„Mal som vojsť na štadión ako divák. Ale nemal som lístok. Rozmyslel som si to, keď som parkoval auto (pri štadióne). Vyložil som svojich troch pasažierov (neskorších atentátnikov) a šiel som preč. Vozil som sa len tak,“ vyhlásil zadržaný. Abdeslam vypovedal, že z troch mužov, ktorých priviezol pred Stade de France, poznal len Bilala Hadfiho. Zvyšní dvaja boli „Iračania“, ktorých nepoznal.

Polícia mala tip na adresu

Vyšetrovatelia počas výsluchu predložili Abdeslamovi fotografiu Najima Laachraouiho, ktorý pre útoky z 13. novembra v Paríži pripravoval výbušniny a bol aj jedným z dvojice páchateľov samovražedného atentátu z 22. marca na bruselskom letisku Zaventem. Abdeslam vyhlásil, že tohto muža nepozná.

Belgická polícia už od začiatku decembra 2015 mala tip na adresu, na ktorej sa Abdeslam zdržiaval. Ako informoval na svojej webovej stránke belgický denník La Dernieure Heure (DH) a viacero flámskych médií, nadriadených na to upozornil radový policajt 7. decembra 2015.

Jeho hlásenie sa však nedostalo k jednotke pre boj s terorizmom zriadenej pri justičnej polícii, uviedla tlačová agentúra BELGA. Podľa agentúry v kauze začína konať kontrolná policajná komisia, ktorej úlohou je zistiť príčinu tohto zlyhania.

Zadržaný muž bol napojený na Abaaouda

Muž, ktorého vo štvrtok zadržali neďaleko Paríža v rámci protiteroristickej operácie, bol napojený na predpokladaného vodcu teroristickej siete stojacej za atentátmi v Paríža z novembra minulého roku Abdelhamida Abaaouda. Podľa policajného zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, zadržaný sa volá Reda Kriket. Ide o 34-ročného francúzskeho občana, policajne hľadaného od januára tohto roku v súvislosti s terorizmom.

Nemenovaný belgický zdroj zasa uviedol, že Kriket bol vlani v júli v neprítomnosti v Belgicku uznaný za vinného za spoluúčasť na verbovaní dobrovoľníkov do džihádistických oddielov v Sýrii. Spoluobvineným v procese bol Abdelhamid Abaaoud, považovaný za hlavného strojcu atentátov v Paríži, i ďalšie osoby.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve v noci na piatok informoval, že muž zatknutý na parížskom predmestí bol zapojený do prípravy teroristického útoku na území krajiny. Podľa ministra bol útok už v pokročilom štádiu plánovania.

Razia sa uskutočnila v meste Argenteuil v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Polícia tam vykonávala domové prehliadky a uzavrela celé okolie zásahu; podľa svedkov doň nevpúšťala ani miestnych obyvateľov. Na miesto boli vyslaní aj experti na zneškodňovanie výbušnín, uviedla agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Abdelhamid AbaaoudSalah Abdeslam