Gréci odhalili plán útoku na letisko v Bruseli už minulý rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brusel
Foto: SITA/AP

Atény 26. marca (WebNoviny.sk) – Plány na vykonanie prípadného útoku na bruselskom letisku našla grécka polícia v dvoch bytoch v Aténach ešte v januári 2015 a informovala o tom aj zodpovedné úrady v Belgicku. Oznámila to dnes grécka spravodajská stanica Skai s odvolaním sa na policajné zdroje.

Medzi rôznymi inými dokumentmi sa vtedy našla aj mapa bruselského letiska. Grécka polícia však zatiaľ túto mediálnu správu oficiálne nekomentovala.

Skai uviedla, že plány sa našli v bytoch, ktoré mali prenajaté islamisti. Neskôr vyšlo najavo, že v jednom z týchto bytov sa zdržiaval aj organizátor novembrových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Pri teroristických útokoch na futbalovom štadióne, v koncertnej sieni, reštauráciách a baroch zahynulo 13. novembra vo francúzskej metropole 130 ľudí. Dvadsaťosemročného Abaaouda s belgickým občianstvom následne zastrelili pri dramatickom protiteroristickom záťahu na parížskom predmestí Saint-Denis.

Súčasťou rozsiahlej Abaaoudovej púte po Európe bolo aj prenajatie si bytu v Aténach. Francúzska polícia poskytla po Abaaoudovej smrti gréckym policajtom vzorku jeho DNA.

V rámci vyšetrovania z januára 2015 bol v inom byte zatknutý jeden 33-ročný muž, ktorého grécke úrady neskôr odovzdali Belgicku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Abdelhamid Abaaoud