Hystéria okolo prípadu Savčenkovej bráni jeho vyriešeniu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nadežda Savčenková
Ukrajinská pilotka Savčenková odmieta, že by pred zatknutím dobrovoľne prekročila hranice s Ruskom. Foto: SITA/AP

Moskva 26. marca (WebNoviny.sk) – Rozruch ohľadne súdneho procesu s ukrajinskou vojačkou Nadijou Savčenkovou v Rusku je na prekážku vyriešenia jej prípadu. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina to vyhlásil po tom, ako Savčenkovú odsúdili tento týždeň v Rusku na 22 väzenia za podiel na zabití dvoch novinárov v rámci konfliktu na východe Ukrajiny.

Podľa vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, ktoré prevzala dnes agentúra AP z ruskej tlačovej služby RIA Novosti, riešenie prípadu tejto Ukrajinky narúša súvisiaca „hystéria“ na Ukrajine a na Západe. Neuviedol pritom žiadne podrobnosti o tom, aké ďalšie kroky Rusko zvažuje v tejto kauze.

Niekdajšia vojenská pilotka Šavčenková si má v ruskom väzení odpykať trest za to, že ako príslušníčka ukrajinského provládneho pluku Ajdar, pôsobiaceho v Luhanskej oblasti, naviedla mínometné strely na civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok zo 17. júna 2014, ktorý si vyžiadal životy dvoch novinárov, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie. Odsúdená Ukrajinka však akúkoľvek vinu popiera.

Agentúra AP v súvislosti s vyjadrením Peskova poukazuje na špekulácie, že Savčenková by mohla byť vymenená za dvoch Rusov, ktorých súdia na Ukrajine za to, že údajne podporovali tamojších separatistov ako aktívni príslušníci ruskej armády. Ukrajina, západoeurópske krajiny a Spojené štáty vyzývajú Rusko na prepustenie Savčenkovej.

Kremeľský hovorca vyhlásil, že „takýto prípad môže byť vyriešený oveľa jednoduchšie a rýchlejšie v tichosti„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nadija Savčenková