Taliban útočil na kresťanov v Pakistane, zabil desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bombový útok v meste Láhaur zabil na Veľkú noc desiatky ľudí
Foto: SITA/AP

Láhaur 27. marca (WebNoviny.sk) – Odštiepenecká frakcia pakistanského Talibanu sa prihlásila k zodpovednosti za dnešný bombový útok v pakistanskom meste Láhaur, pri ktorom zahynulo najmenej 65 ľudí. Skupina Džamáatul Ahrár tvrdí, že terčom jej útoku bola kresťanská menšina v krajine, informovali tlačové agentúry Reuters a AP. Bombu na parkovisku pri vstupnej bráne do verejného parku Gulšan-e-Ikbál odpálil samovražedný útočník, pričom podľa polície zahynuli väčšinou ženy a deti. Zranenia utrpelo ďalších okolo 300 ľudí.

„Terčom boli kresťania,“ vyhlásil hovorca frakcie Ehsanulláh Ehsan s varovaním pred ďalšími útokmi. „Chceme poslať premiérovi Navázovi Šarífovi odkaz, že sme vstúpili do Láhauru. Môže robiť, čo chce, ale nedokáže nás zastaviť. Naši samovražední útočníci budú v týchto útokoch pokračovať,“ povedal v narážke na to, že premiér Šaríf pochádza práve z Láhauru, druhého najväčšieho pakistanského mesta.

Reuters píše, že nálož explodovala len niekoľko metrov od detských hojdačiek. Televízie priniesli zábery detí a žien stojacich v plači v kalužiach krvi pred parkom, zatiaľ čo záchranári, policajti a okoloidúci nosili zranených do sanitiek a vzhľadom na ich nedostatok i do súkromných vozidiel, ktorými ich prevážali do nemocníc. Do tých prišli stovky ľudí darovať krv.

Vláda provincie Pandžáb krátko po útoku nariadila zatvorenie všetkých verejných parkov a oznámila trojdňový smútok v provincii. Hlavné nákupné strediská uzavreli a mnohé z hlavných ciest v meste boli prázdne. Na zvládnutie chaotickej situácie pri mieste útoku privolali armádu.

Park Gulšan-e-Ikbál pri univerzite v Láhaure je obľúbeným miestom pre členov tamojšej kresťanskej komunity – a tento víkend bol rušnejší ako inokedy vzhľadom na oslavy Veľkej noci.

Islamskí militanti v Pakistane za posledné desaťročie často útočili na kresťanov a iné náboženské menšiny v juhoázijskej krajine. Kresťania obviňovali vládu v Islamabade z toho, že robí málo na ich ochranu. Láhaur je správnym centrom Pandžábu, najväčšej a najbohatšej provincie Pakistanu, ktorý v posledných rokoch zápasí s násilím zo strany moslimských fundamentalistov a zločineckých gangov. Situácia v Pandžábe je však tradične pokojnejšia ako v iných častiach šiestej najľudnatejšej krajiny sveta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať