Počet obetí teroristických útokov v Bruseli stúpol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teror v Bruseli: Výbuchy otriasli letiskom a metrom
Letiskom Zaventem v Bruseli v utorok krátko pred 08.00 h SEČ otriasli najmenej dve explózie. Očití svedkovia lokalizovali miesto explózie do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA. Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Brusel, 22. marca 2016. Foto: SITA/AP

BRUSEL 28. marca (WebNoviny.sk) – Bilancia obetí teroristických útokov, ktoré minulý týždeň v utorok otriasli belgickou metropolou Brusel, sa podľa najnovších vládnych údajov zvýšila na najmenej 35. Na sociálnej sieti Twitter to v pondelok oznámila belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, ktorú cituje agentúra AP.

Podľa rezortnej šéfky štyri osoby podľahli v nemocnici svojim zraneniam utŕženým pri samovražedných bombových útokoch na letisku a na zastávke metra. Ministerka zároveň zdôraznila, že lekárske tímy spravili pre záchranu zranených všetko, čo bolo v ich silách a pozostalým obetí vyjadrila morálnu podporu.

Spomedzi 270 zranených je 93 stále hospitalizovaných v bruselskej vojenskej nemocnici. Pätnásť pacientov leží na oddelení vážnych popálenín a päť na jednotke intenzívnej starostlivosti. Takmer všetci zranení majú prasknuté ušné bubienky. Jeden z lekárov vojenskej nemocnice Serge Jennes zdôraznil, že podobne závažné popáleniny doposiaľ liečil len počas služby v juhoafganskom Kandaháre.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Úradom sa dosiaľ podarilo identifikovať 28 zabitých osôb. Z nich 15 zomrelo na letisku, 13 v metre. Okrem domácich obyvateľov sú medzi obeťami občania Británie, Číny, Francúzska, Holandska, Talianska, Nemecka, Švédska a USA. Medzi zabitými je aj bývalý veľvyslanec Belgicka v USA André Adam. K zodpovednosti za útoky sa prihlásili stúpenci tzv. Islamského štátu (IS).

Týždeň po tragických udalostiach bruselské letisko otestuje nové bezpečnostné opatrenia a čiastočné obnovenie vybavovania cestujúcich. V krajine medzitým pokračuje pátranie po islamských radikáloch. Prokuratúra v pondelok navrhla väzobné stíhanie troch osôb podozrivých z členstva v teroristickej organizácii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia