Fidel Castro reagoval na Obamovu návštevu kritickým listom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fidel Castro
Kubánsky exprezident Fidel Castro zomrel vo veku 90 rokov. Foto: SITA/AP

HAVANA 28. marca (WebNoviny.sk) – Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro reagoval na nedávnu historickú návštevu amerického prezidenta Baracka Obamu v tejto ostrovnej krajine dlhým a ráznym listom, v ktorom podrobne popisuje dejiny americkej agresie voči Kube. „Nepotrebujeme od tejto ríše nijaké dary,“ napísal Castro.

Predmetný 1500-slovný otvorený list bol publikovaný v pondelňajších kubánskych štátnych médiách a ide o prvú oficiálnu reakciu tohto bývalého vodcu na Obamov pobyt na Kube, informuje agentúra AP. Americký prezident počas svojej návštevy vyhlásil, že prišiel „nastal čas pochovať posledné zvyšky studenej vojny“.

Obama sa síce s Fidelom nevidel, pri viacerých príležitostiach sa však stretol s jeho bratom, súčasným kubánskym prezidentom Raúlom Castrom. Fidel Castro (89) v danom liste o šéfovi Bieleho domu píše: „Mojím najskromnejším návrhom je, aby uvažoval a nesnažil sa rozvíjať teórie o kubánskej politike.“

Obama pricestoval na Kubu ako prvý prezident USA za uplynulých takmer 90 rokov a prvý úradujúci šéf Bieleho domu od roku 1959, keď došlo k zvrhnutiu Washingtonom podporovaného kubánskeho diktátora Fulgencia Batistu. Rozmrazeniu diplomatických vzťahov predchádzali dvojročné tajné rokovania Obamu s predstaviteľmi kubánskeho vedenia, ktoré viedli v decembri 2014 k vyhláseniu, že títo bývalí obnovia vzájomný kontakt.

Odvtedy došlo v tomto ohľade k viacerým symbolickým udalostiam, akými boli napríklad formálne stretnutie Obamu s Raúlom Castrom na regionálnom summite v Paname či otvorenie veľvyslanectiev v Havane a Washingtone. Obama v rozhovore pre stanicu ABC News vyhlásil, že je ochotný stretnúť sa v budúcnosti s Fidelom Castrom. Podľa jeho slov bude stretnutie možné iba v prípade, že kubánskemu exprezidentovi bude dobre slúžiť zdravie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaFidel Castro