V sídle amerického Kongresu sa strieľalo, útočníka zadržali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kongres
Policajti a záchranári zasahujú v budove Kongresu. Washington, 28. marec 2016. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 28. marca (WebNoviny.sk) – Policajt postrelil v pondelok popoludní v návštevníckom centre amerického Kongresu vo Washingtone muža, ktorý naňho vytiahol zbraň.

Strelca zadržali a so zranením previezli do nemocnice, informovali americké médiá. Celý rozsiahly komplex Kapitolu, kde sídlia obe komory Kongresu USA, bol okamžite uzatvorený. V čase streľby sa v ňom nachádzalo množstvo vydesených turistov. Toto opatrenie asi po hodine zrušili.

Preventívne uzavreli aj Biely dom

Preventívne bol nakrátko uzavretý aj Biely dom, kde sa tisíce rodín s malými deťmi zúčastňovali na tradičnom veľkonočnom kotúľaní vajíčok. Sídlo prezidenta USA je od Kapitolu vzdialené približne 3,4 kilometra.

K incidentu došlo okolo 14.39 h miestneho času (20.39 h SELČ) po tom, ako starší muž spustil po prejdení detektorom kovov poplach. Následne vytiahol predmet vyzerajúci ako zbraň a namieril ho na policajtov, povedal na tlačovej konferencii náčelník polície Kapitolu Matthew Verderosa.

Na muža okamžite vystrelil neďaleko stojaci policajt. Strelca potom previezli do nemocnice, jeho zdravotný stav momentálne nie je známy. V prípade zatiaľ nebolo vznesené žiadne obvinenie, uviedol Verderosa. Médiá pôvodne informovali, že pri streľbe bol zranený policajt.

Strieľal 66-ročný Larry Russell

Ľahké zranenia podľa neho utrpela aj jedna žena, ale ďalšie podrobnosti nekonkretizoval. Podľa CNN ju zasiahol bližšie nešpecifikovaný úlomok. „Domnievame sa, že ide o čin jednotlivca, ktorý bol v minulosti často v areáli Kapitolu. Nemáme dôvod myslieť si, že ide o niečo viac než o trestný čin,“ dodal Verderosa.

Podľa zdrojov z prostredia vyšetrovateľov, na ktoré sa odvoláva televízia NBC, zadržaným je 66-ročný Larry Russell Dawson pochádzajúci z mestečka Antioch v štáte Tennessee. Polícii je už dlhšie známy, pretože ho zadržali aj vlani v októbri, keď výkrikmi, že je „prorok Boží“, narušil zasadnutie Snemovne reprezentantov.

Dawson má mať aj duševné problémy. Kedysi pracoval ako riaditeľ pohrebného ústavu a balzamovač. Incident sa stal v čase, keď Kongres nezasadá a vo Washingtone zostalo len málo jeho členov – väčšina z nich odcestovala do svojich volebných obvodov po celej krajine.

Dvaja policajti zahynuli pri streľbe v areáli Kapitolu v roku 1998. Táto udalosť mala za následok vybudovanie návštevníckeho centra, ktoré je navrhnuté tak, aby sa návštevníci v dostatočnej vzdialenosti od Kongresu podrobili bezpečnostnej prehliadke.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia