Rekonštrukcia bruselského letiska si vyžiada mesiace

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teror v Bruseli: Výbuchy otriasli letiskom a metrom
Letiskom Zaventem v Bruseli v utorok krátko pred 08.00 h SEČ otriasli najmenej dve explózie. Očití svedkovia lokalizovali miesto explózie do odletovej haly, kde sa registrujú cestujúci na medzinárodné lety, najmä do USA. Cestujúcich z letiska evakuovali autobusmi. Brusel, 22. marca 2016. Foto: SITA/AP

BRUSEL 29. marca (WebNoviny.sk) – Návrat bruselského letiska k obvyklému režimu potrvá mesiace, uviedol v utorok pre belgické denníky jeho generálny riaditeľ Arnaud Feist.

Registračná zóna (check-in) je nepoužívateľná, informoval s tým, že jej rekonštrukcia po zničení výbuchmi počas teroristického útoku z 22. marca si vyžiada niekoľko mesiacov. „Všetko treba postaviť nanovo: od vzduchotechniky po odbavovacie priehradky,“ vysvetlil, ale podotkol, že výbuchmi nebol poškodený skelet stavby.

Feist pre denník L’Echo vysvetlil, že v utorok sa na letisku uskutoční test, ktorého cieľom je zistiť, či letisko dokáže od stredy obnoviť prevádzku na 20 percent. Spresnil, že sa uvažuje o postupnom rozširovaním kapacity letiska v závislosti od rýchlosti rekonštrukčných prác, pretože pri fungovaní v provizóriu by sa nezvládol objem cestujúcich obvyklý pred atentátmi.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Riaditeľ poznamenal, že na vyčísľovanie škôd spôsobených útokmi je ešte priskoro, ale podčiarkol, že letisko je poistené proti terorizmu. Poukázal však na prenajímateľov obchodných priestorov na letisku, ktorí si „nemôžu dovoliť čakať dlhé mesiace“ na obnovenie plnej prevádzky letiska a budú musieť hľadať náhradné riešenie svojej situácie.

Bruselské medzinárodné letisko leží v obci Zaventem, ktorá je súčasťou belgickej metropoly Brusel. Je to najväčšie belgické letisko. V roku 2005 bolo vyhlásené za najlepšie v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia