Čínsky prezident sa stretol s českými predstaviteľmi vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Si Ťin pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Českej republiky. Foto: SITA/AP

Praha 29. marca (WebNoviny.sk) – O rozvoji dvojstranných obchodných vzťahov a investícií, ale aj o problematike ľudských práv sa dnes popoludní hovorilo v Prahe pri stretnutí českých vládnych predstaviteľov pod vedením premiéra Bohuslava Sobotku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý pokračuje v oficiálnej návšteve ČR.

Naša krajina sa pre Čínu postupne stáva významným stredoeurópskym dopravným a finančným centrom, citovali české elektronické médiá slová predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku.

Podľa jeho názoru je jedným zo základných predpokladov pre harmonický rozvoj akejkoľvek spoločnosti úcta k ľudským právam a základným slobodám, ako aj ich ochrana.

Záujem čínskych finančných ústavov o český trh

Na stretnutí s najvyšším predstaviteľom najľudnatejšej krajiny planéty sa zúčastnili aj vicepremiér, minister financií Andrej Babiš, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová, minister priemyslu a obchodu Jan Mládek, minister dopravy Dan Ťok, minister zdravotníctva Svatopluk Němeček, ako aj štátny tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza.

Hosť z Pekingu si z rúk pražskej primátorky Adriany Krnáčovej prevzal symbolický kľúč od mestských brán a zapísal sa do pamätnej knihy českej metropoly.

V nabitom programe čínskeho prezidenta nechýbali dnes ani stretnutia s predsedami oboch komôr českého parlamentu Milanom Štěchom a Janom Hamáčkom. Druhý z nich informoval o záujme čínskych finančných ústavov o český trh, ako aj o obojstrannom záujme prehlbovať spoluprácu v oblasti cestovného ruchu a vzdelávania. Hamáček hosťa podľa vlastných slov upozornil i na fakt, že ľudské práva patria medzi priority českej zahraničnej politiky. O možných bariérach, ktoré môže pri spolupráci predstavovať odlišná legislatíva oboch krajín, sa hovorilo pri stretnutí Štěcha s čínskym hosťom, pri ktorom však na problematiku ľudských práv čas nezostal.

Pokračovali protesty

Aj dnes pokračovali protestné akcie a manifestácie proti návšteve čínskeho prezidenta v Prahe, ako aj aktivity vyjadrujúce mu podporu. Českí policajti museli opäť – podobne ako v nedeľu – riešiť aj spory odporcov i stúpencov čínskej hlavy štátu.

Dvoch účastníkov protestov-cudzincov česká polícia predviedla. Vážnejšie incidenty z Prahy zatiaľ nehlásili, aj keď sa demonštranti chystali večer na akciu na políciou uzavretom Hradčanskom námestí.

Medzi stovkami demonštrantov sa dnes objavili aj lídri opozičnej TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg či ďalšie osobnosti známe z českej politickej scény – Martin Bursík, Michael Kocáb alebo europoslanec Jaroslav Štětina. Ani ich však polícia na Hradčanské námestie nevpustila.

Až do asi 22.00 h je naplánovaná slávnostná večera, ktorej dejiskom sú dnes večer reprezentačné priestory Pražského hradu. V centre Prahy očakávali vo večerných hodinách slávnostný ohňostroj na počesť čínskeho prezidenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej BabišKarel SchwarzenbergLubomír ZaorálekMichael KocábMiroslav KalousekSi Ťin-pching