Únosca lietadla EgyptAir použil falošnú vestu s výbušninami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
EgyptAir
Lietadlo typu Airbus A320 s 56 pasažiermi sa stalo terčom únosu počas vnútroštátneho letu z Alexandrie do Káhiry. Sajf ad-Dín Mustafá prinútil pilotov pristáť na letisku v cyperskej Larnake. Larnaka, 29. marec 2016. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 30. marca (WebNoviny.sk) – Únosca egyptského linkového lietadla Sajf ad-Dín Mustafá, ktoré v utorok pristálo na Cypre, použil pri svojom čine falošnú vestu s výbušninami. Informuje o tom stanica BBC s odvolaním sa na príslušné bezpečnostné úrady.

Motívy jeho konania zostávajú naďalej nejasné, cyperský prezident však spojitosť incidentu s terorizmom vylúčil. Mustafá chcel najskôr hovoriť so svojou bývalou cyperskou manželkou, ktorú polícia priviedla na letisko, neskôr vyslovil niekoľko „nezreteľných“ požiadaviek.

Cyperský prokurátor Andreas Lambrianou informoval, že podozrivý muž čelí viacerým obvineniam vrátane únosu lietadla, nezákonného držania výbušnín, únosu ľudí a vyhrážania sa násilím a nariadil ho vziať na osem dní do väzby. Podľa dnešného vyhlásenia prokurátora muž polícii povedal: „Čo má robiť človek, ktorý 24 rokov nevidel svoju ženu a deti a egyptská vláda mu to nedovolí?“

Únosca má aj záznam v registri trestov za falšovateľskú činnosť a v minulosti bol podozrivý aj z množstva prípadov sprenevery, krádeže a prechovávania narkotík. Vyhlásil to egyptský rezort vnútra, ktorý citovala agentúra DPA.

Mustafá a jeho príručná batožina prešli na letisku Burg al-Arab v Alexandrii dôslednou bezpečnostnou kontrolou. Mustafá však neskôr z povolených osobných predmetov – káblov a krytov na mobilné telefóny – zostavil falošný samovražedný pás, spresnilo egyptské ministerstvo.

Egyptská vláda na podporu svojich vyhlásení zverejnila záber z bezpečnostnej kamery na alexandrijskom letisku, kde je vidno, ako únosca prechádza dvoma osobnými prehliadkami, ako aj röntgenovú fotografiu jeho batožiny.

Lietadlo typu Airbus A320 spoločnosti EgyptAir s 56 pasažiermi sa stalo terčom únosu počas vnútroštátneho letu č. 181 z Alexandrie do Káhiry. Dráma na cyperskom letisku Larnaka sa skončila prepustením pasažierov, pričom nikto neutrpel zranenia. Cyperské úrady označili únoscu za „psychicky nestabilného“ jedinca. Úrady v Káhire vypočúvajú aj jeho príbuzných, pripomenula agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EgyptAir