Rakúsko zavedie zrýchlené azylové konanie na hraniciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci v Rakúsku
Foto: SITA/AP

Viedeň 30. marca (WebNoviny.sk) – Rakúsko chce v priebehu niekoľkých týždňov zaviesť na svojich štátnych hraniciach zrýchlené azylové konanie, aby tak predišlo opätovnému prílevu migrantov. Vo Viedni to oznámili rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová a šéf tamojšieho rezortu obrany Hans Peter Doskozil, informovali tlačové agentúry DPA a APA.

Spomínaný krok je reakciou na obsah posudku, ktorý vypracovali z iniciatívy vlády alpskej republiky a ktorý stanovenie ročného limitu azylantov na 37.500 označil bez zachovania právnych minimálnych štandardov za protiprávne. Zrýchlené azylové konanie na štátnej hranici by v priebehu niekoľkých hodín malo u potenciálnych žiadateľov preukázať, či jestvujú dôvody na ich vrátenie do bezpečných tretích krajín.

Rakúsko sa súčasne chystá sprísniť zabezpečenie štátnych hraníc krajiny, a to aj v rakúsko-talianskej relácii obávajúc sa, že stovky tisícok migrantov by sa po uzavretí balkánskej trasy mohli pokúsiť dostať ďalej do Európy práve cez krajinu na Apeninskom polostrove.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia