Strany konfliktu v Náhornom Karabachu sa dohodli na prímerí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Náhorný Karabach
Foto: ilustračné, SITA/AP

Baku/Jerevan 5. apríla (WebNoviny.sk) – Účastníci ozbrojeného konfliktu v Náhornom Karabachu sa dohodli na zastavení paľby, a to dnes od 12.00 h miestneho času. Informovalo o tom ministerstvo obrany Azerbajdžanu, ako aj arménsky rezort obrany. Azerbajdžan vo svojom vyhlásení dodal, že jednotky jeho armády „upevňujú svoje pozície na oslobodených územiach“. Boje pozdĺž kontaktnej línie vypukli v sobotu 2. apríla. Z rozpútania násilností a porušenia prímeria sa vzájomne obviňujú obe strany. Mnohí politici, vrátane arménskych a azerbajdžanských, vyslovili počas víkendu obavy, že ozbrojené zrážky by mohli prerásť do rozsiahlejšieho konfliktu, preto vyzvali na okamžité prímerie.

Vo Viedni sa uskutoční dnes v súvislosti s udalosťami v oblasti Náhorný Karabach zasadnutie kontaktnej skupiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa zdrojov OBSE by skupina emisárov mala dnes vycestovať aj priamo do oblasti ozbrojených zrážok s cieľom nadviazať dialóg s predstaviteľmi Arménska a Azerbajdžanu. Splnomocnený zástupca neuznanej republiky Náhorný Karabach v Moskve Albert Andrijan dnes pre agentúru Interfax uviedol, že Náhorný Karabach je pripravený viesť konštruktívne rokovania s Baku a nájsť prijateľný kompromis, ale musí tomu predchádzať oficiálne uznanie Karabachu zo strany Azerbajdžanu.

„Naša pozícia je pochopiteľná a jasná: uznajte našu nezávislosť a my sme pripravení rokovať a ísť do všetkých možných ústupkov a kompromisov,“ povedal Andrijan pre Interfax. Podľa neho „posledný vývoj na styčnej línii dokazuje, že problém Náhorného Karabachu nemá vojenské riešenie“, lebo sa tak len znásobuje počet obetí a utrpenie civilného obyvateľstva. „K rokovaniam neexistuje alternatíva. Národ Karabachu sa rozhodol a svoju vlasť neopustí, ale nechce stále bojovať,“ vysvetlil.

Arménske ministerstvo obrany informovalo, že Náhorný Karabach v súvislosti s bojmi registruje 20 obetí na životoch, vrátane troch civilistov, a ďalších 26 nezvestných. Zranených bolo 72 ľudí. Jednou z obetí je dieťa. Karabašská armáda prišla aj o sedem tankov, spresnil arménsky rezort obrany. Azerbajdžanská strana však tvrdí, že protivník utrpel oveľa vyššie straty – podľa tohto zdroja padlo až 170 karabašských vojakov.

Azerbajdžan dnes uviedol, že v oblasti konfliktu prišli za posledné dva dni o život štyria civilisti.

Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou pre konflikt je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať