Silné zemetrasenie znova zasiahlo tichomorský štát Vanuatu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Metropolu Grécka zasiahlo zemetrasenie. Foto: SITA/AP

WELLINGTON 29. apríla (WebNoviny.sk) – Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,0 vo štvrtok zasiahlo tichomorský ostrovný štát Vanuatu, informovala americká geologická služba USGS. Ničivé vlny cunami po ňom nehrozia a zatiaľ sa neobjavili správy o škodách alebo zraneniach, píše agentúra AP.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo neďaleko druhého najväčšieho vanuatského ostrova Malakula a približne 200 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Port Vila v hĺbke 35 kilometrov, vyplýva z údajov USGS.

Tichomorské centrum varovania pred cunami uviedlo, že pobrežia Vanuatu môžu zasiahnuť prívalové vlny cunami, nehrozia však takéto ničivé vlny, ktoré by sa rozšírili po celom Tichom oceáne. Ide už o štvrté silné zemetrasenie, ktoré postihlo Vanuatu tento mesiac, aj keď doterajšie tri nespôsobili na tamojších ostrovoch problémy.

Vanuatu leží v oblasti tzv. tichomorského ohnivého kruhu, pásme s častou vulkanickou činnosťou a zemetraseniami. Často ho zasahujú aj cyklóny a akademická inštitúcia Univerzita OSN (UNU) ho z hľadiska prírodných katastrof vyhodnocuje ako najrizikovejšiu krajinu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať