V Nórsku sa zrútil vrtuľník, haváriu zrejme nikto neprežil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrtuľník The Eurocopter EC175
Foto: ilustračné, SITA/AP

Kodaň 29. apríla (WebNoviny.sk) – Nórska polícia predpokladá, že nikto z 13 ľudí na palube neprežil piatkovú haváriu vrtuľníka, ku ktorej došlo na nórskom ostrove Turöyna, ležiacom 120 kilometrov severozápadne od mesta Bergen. Oznámila to televízia NRK s tým, že nájsť sa doteraz podarilo 11 tiel a dve osoby sú stále nezvestné.

Hovorca nórskeho záchranného koordinačného centra Jon Sjursö predtým uviedol, že na palube vrtuľníka typu Eurocopter EC225L vyrábaného firmou Airbus sa v čase nehody nachádzalo 11 nórskych občanov, jeden Brit a jeden Talian. Kto z nich je medzi potvrdenými obeťami, však nevedel konkretizovať.

Podľa nórskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti NRK obete nešťastia pracovali pre ropnú a plynárenskú spoločnosť Statoil ASA a vracali sa do Bergenu z ropného poľa Gullfaks B v Severnom mori.

Záchranná operácia sa skončila v piatok o 17.00 h, pátranie po nezvestných však pokračuje. Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Úrad pre civilné letectvo vydal okamžitý zákaz letov vrtuľníkov Eurocopter EC225L v Nórsku, vrátane tých, ktoré nie sú v krajine registrované. Zároveň oznámil, že servisná prehliadka havarovaného vrtuľníka bola dvakrát odložená. Denník Dagbladet večer oznámil, že sa našli dve „čierne skrinky“ z vrtuľníka.

Niekoľko svedkov uviedlo, že stroj sa zrútil v zostupnej špirále, pričom nasledovala silná explózia. Vzduchom lietali časti stroja vrátane listu rotora. Ten sa údajne oddelil od stroja ešte pred jeho pádom a našiel sa vo vzdialenosti 200-300 metrov.

Nórska premiérka Erna Solbergová na tlačovej konferencii povedala, že jej myseľ je s príbuznými obetí. „Je to smutný deň pre všetkých, ktorí pracujú v ropnom a plynárenskom priemysle, ale aj pre celé Nórsko,“ uviedla Solbergová. Kondolencie príbuzným poslal i nórsky kráľovský pár, ktorý zároveň zrušil cestu do Švédska, kde sa mal zúčastniť na oslavách 70. narodenín kráľa Karola XVI. Gustáva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erna Solbergová