Litoměřice majú solárnu lavičku, ponúka Wi-Fi a nabije mobil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Solárny panel
Foto: SITA/AP

Litoměřice 3. mája (WebNoviny.sk) – Prvú českú „chytrú“ lavičku sprístupnili v utorok v parku Václava Havla v centre mesta Litoměřice. Tri solárne panely umožňujú dobiť si na nej telefón či tablet a poskytuje aj Wi-Fi pripojenie s dosahom približne 50 metrov, informoval server iDnes.cz.

Lavička váži 350 kilogramov a je vyrobená z betónu, ocele a dreva. Ponúka dve USB zásuvky a indukčnú dosku pre bezdrôtové nabíjanie, súčasne môže nabíjať až tri prístroje. Jej prototyp predstavili na Svetovej výstave Expo v Miláne.

„Bol o ňu záujem, a tak sme sa rozhodli ju vyrábať sériovo. Toto je prvý kus,“ citoval iDnes.cz Jitku Nesrstovú zo spoločnosti Full CapaCity, ktorá lavičku spoločne s Českým vysokým učením technickým (ČVUT) a dizajnérom Janom Vítkom vyvinula. Energia získaná zo slnka prostredníctvom solárnych panelov s celkovým výkonom 150 wattov sa zhromažďuje v batérii s kapacitou 110 Ah, ktorá by mala bez slnka vydržať až 15 dní.

Energetický manažér Litoměříc Jaroslav Klusák povedal, že v lavičke je zabudované zariadenie, ktoré bude sledovať množstvo vyrobenej energie denne a to, koľko ľudí ju využilo. Pripravuje sa tiež aplikácia, ktorá bude poskytovať údaje o kvalite ovzdušia. Cena solárnej lavičky je asi 100.000 Kč (3700 eur), mesto však uhradilo iba 15 percent z tejto sumy. Zvyšok bol financovaný z programu švajčiarsko-českej spolupráce.

Server iDnes.cz uvádza, že solárnu lavičku propagoval kedysi v USA prezident Barack Obama, mala však solárny panel priamo v priestore na sedenie na rozdiel od českého výrobku, ktorý má panely v osobitnom priestore za operadlom.

Server dodáva, že zrejme ide o prvú „chytrú“ lavičku nielen v Česku, ale aj v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama