Niger žiada od Únie miliardu eur proti ilegálnej migrácii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

Niamey 3. mája (WebNoviny.sk) – Niger, hlavná tranzitná krajina pre afrických utečencov usilujúcich sa dostať do Európy, potrebuje miliardu eur na boj proti nezákonnej migrácii. Jej predstavitelia preto požiadali Európsku úniu, Francúzsko a Nemecko o finančnú pomoc. Povedal to dnes nigerský minister zahraničných vecí Ibrahim Yacoubou.

„Niger potrebuje miliardu eur na boj proti utajovanej migrácii… požiadali sme o pomoc Európskej únie, Francúzska a Nemecka,“ povedal citovaný politik na tlačovej besede v Niamey, píše agentúra Reuters. „Chceme ochrániť oficiálnu migráciu pred čiernou migráciou,“ dodal.

Zastaviť ilegálnu migráciu je už cieľom nedávno uzatvorenej dohody Európskej únie s Tureckom. Dokument z 18. marca stanovuje, že všetci nelegálni migranti prichádzajúci na grécke ostrovy z Turecka budú vrátení späť, pokiaľ v Grécku nepožiadajú o azyl a ich žiadosť nebude posúdená kladne.

Za každého vráteného Sýrčana má EÚ prijať jedného sýrskeho utečenca priamo z Turecka. Ankara v rámci tejto dohody získa od Bruselu niekoľko miliárd eur ako pomoc pre utečencov zo Sýrie, ktorých žije v Turecku vyše 2,7 milióna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia