Európska komisia kývla na bezvízový styk s Tureckom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

Brusel 4. mája (WebNoviny.sk) – Európska komisia (EK) súhlasila v stredu s podmienečnou liberalizáciou vízového režimu pre krátkodobý (90-dňový) pobyt občanov Turecka v schengenskom priestore. Stane sa tak ale iba v prípade, ak Ankara splní aj zvyšné podmienky EÚ, oznámila agentúra DPA.

Liberalizáciou vízového režimu EÚ Ankara podmienila podpis marcovej dohody, ktorej cieľom je zastaviť masový prílev migrantov do Európy. Turecko však musí splniť rôznorodý súbor 72 technických a právnych kritérií, aby jeho občania získali od júla možnosť cestovať do schengenského priestoru EÚ bez víz.

Podľa diplomatických zdrojov však bola doteraz splnená len asi polovica týchto kritérií, napísala v utorok BBC. Okrem iného ide o slobodu prejavu, právo na spravodlivý proces a úpravu právnych predpisov týkajúcich sa terorizmu, aby boli lepšie chránené práva menšín.

Európska komisia vopred avizovala, že v prípade súhlasu s liberalizáciou vízového režimu pre občanov Turecka bude jej rozhodnutie obsahovať aj „poistku“, ktorá umožní bezvízový styk pozastaviť v prípade, že Ankara nebude plniť kritériá požadované Bruselom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia