Američania zabili najhľadanejšieho austrálskeho teroristu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

CANBERRA 5. mája (WebNoviny.sk) – Pri americkom nálete v Iraku zahynul najhľadanejší austrálsky terorista, ktorý plánoval útoky v Austrálii a vykonával nábor bojovníkov pre extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Oznámila to vo štvrtok austrálska vláda, ktorá informáciu získala od americkej strany.

O život prišiel bývalý raper z Melbourne Neil Prakash, ktorý po obrátení z budhizmu na radikálny islam začal používať meno abú Chálid al-Kambodží, uviedla agentúra AP. Tento 24-ročný austrálsky občan kambodžsko-fidžijského pôvodu pred niekoľkými rokmi odišiel do Sýrie. Zahynul minulý piatok pri americkom nálete v blízkosti severoirackého Mósulu, ktorý je baštou IS.

Prakash sa objavil vo viacerých videách, ktorými táto džihádistická organizácia lákala do svojich radov ďalších bojovníkov. Bol tiež zapletený do viacerých plánovaných teroristických akcií v Austrálii a vyzýval na útoky „osamelých vlkov“ voči cieľom USA.

Americká strana okrem toho informovala Canberru aj o zabití ďalšieho austrálskeho občana napojeného na IS. Išlo o Austrálčanku, ktorá bola zabitá spoločne so svojím sudánskym manželom 22. apríla, a to pri nálete v severnej Sýrii.

Austrálske úrady odhadujú, že v radoch Islamského štátu bojuje v oblasti Blízkeho východu okolo 110 Austrálčanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát