Islamský štát prišiel v Iraku už takmer o polovicu územia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Členovia Islamského štátu. Foto: SITA/AP

Washington 17. mája (WebNoviny.sk) – Vojenská koalícia pod velením USA znovu získala v Iraku 45 percent územia, ktoré predtým kontrolovali džihádisti z tzv. Islamského štátu (IS). Vyhlásil to v pondelok hovorca amerického ministerstva obrany Peter Cook, ktorého citovala agentúra DPA.

V susednej Sýrii sa tejto koalícii podarilo oslobodiť 16 až 20 percent územia, ktoré bolo predtým pod kontrolou IS, dodal Cook. Špeciálny vyslanec Bieleho domu pre boj s IS Brent McGurk tvrdí, že fundamentalisti z IS sú na ústupe. Boj sa vedie aj na diplomatickej úrovni, a v tomto ohľade IS utrpel značný pokles svojich ropných aj hotovostných zásob.

McGurk poukázal na dôležitosť ukončenia konfliktu medzi vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a „umiernenou“ sýrskou opozíciou za účelom sústredenia síl na boj proti islamistom.

Medzinárodná koalícia začala s náletmi na pozície IS v Sýrii v septembri 2014. Účasť na koaličnom ťažení proti extrémistom v Sýrii ohlásilo koncom minulého týždňa i Belgicko. Krajina sa zúčastňovala na koaličných náletoch proti IS v Iraku v lete 2014, ale v júli 2015 sa prestala do leteckých útokov zapájať. Ako dôvod uviedla veľké finančné náklady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát