Gréci evakuovali stovky utečencov z tábora Idomeni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Idomeni
Foto: SITA/AP

IDOMENI 24. mája (WebNoviny.sk) – Grécke úrady v utorok z najväčšieho provizórneho utečeneckého tábora v krajine, nachádzajúceho sa v obci Idomeni, evakuovali prvých 838 migrantov, ktorých 18 autobusmi previezli do nového utečeneckého tábora na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca vlády pre utečeneckú krízu Jorgos Kiritsis v pondelok povedal, že polícia nepoužije silu a že celá operácia potrvá asi týždeň až 10 dní.

Utorkové vysťahovanie sa zaobišlo bez incidentov, potvrdila zástupkyňa organizácie Lekári bez hraníc Vicky Markolefová, ktorá súčasne vyjadrila nádej, že situácia sa nezmení ani v najbližších dňoch. Na evakuáciu dohliadalo odhadom 700 policajtov, z nich 400 patrilo k zásahovým jednotkám. Ako spresnila AP, polícia počas evakuácie nedovolila novinárom vstup do tábora.

Tábor vznikol na mieste, kde utečenci a migranti smerujúci na sever Európy prechádzali hranice z Grécka do Macedónska. Podľa odhadov sa v ňom do dnešného rána nachádzalo ešte asi 8400 ľudí.

Úrady sa pokúšali presvedčiť ľudí z tábora v Idomeni, medzi ktorými sú stovky rodín s malými deťmi, aby oblasť opustili dobrovoľne. Časť z nich tak aj urobila, ale ďalší sa vyjadrili, že do iných táborov ísť nechcú, lebo majú v úmysle pokračovať v ceste do Európy.

Grécke úrady očakávajú, že v dohľadnom čase sa obnoví aj doprava na železničnej trati, ktorá prechádzala územím tábora a od 20. marca bola prerušená v dôsledku protestov migrantov.

Hovorca gréckej železničnej spoločnosti v utorok uviedol, že 66 dní trvajúce zastavenie dopravy na tejto trati spôsobilo dopravcom škody vo výške šesť miliónov eur. Hovorca vlády pre utečeneckú krízu v utorok odhadol, že železničná trať by mohla byť funkčná už v najbližších dňoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia