Taliban potvrdil smrť vodcu a oznámil meno jeho nástupcu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliban potvrdil smrť vodcu
Mansúr zahynul sobotu 21. mája, keď americké bezpilotné lietadlo vystrelilo na jeho vozidlo na území Pakistanu. Foto: SITA/AP

Kábul 25. mája (WebNoviny.sk) – Afganské hnutie Taliban dnes oznámilo, že za svojho nového vodcu si zvolilo mullu Hajbatulláha Áchúndzádu, ktorý bol jedným zo zástupcov Muhammada Achtara Mansúra.

Mulla Áchúndzáda je konzervatívny duchovný a pochádza z juhoafganskej provincie Kandahár. Od vlaňajšieho leta bol zástupcom Mansúra a koncom 90. rokov, za vlády Talibanu, bol predsedom najvyššieho súdu Afganistanu.

Vo vyhlásení, zverejnenom prostredníctvom zvukovej nahrávky, prisahal, že sa Taliban nevráti k mierovým rokovaniam s vládou. Nahrávku podľa agentúry Reuters odovzdal médiám hovorca Talibanu. Nie je jasné, kedy ju mulla Áchúndzáda nahral.

Vedenie Talibanu sa stretlo na neznámom mieste v juhozápadnom Pakistane a nového vodcu si zvolilo počas uplynulých štyroch dní, informovala agentúra DPA. Za jeho zástupcov boli menovaní šéf Hakkáního siete, Siradžuddín Hakkání, a mulla Muhammad Jakúb, syn zakladateľa Talibanu mullu Umara.

Mansúra zabilo americké bezpilotné lietadlo, ktoré 21. mája zaútočilo na jeho vozidlo na pakistansko-afganských hraniciach. V aute zahynuli dvaja muži. Podľa prezidenta USA Baracka Obamu bol Mansúr zabitý, pretože bol prekážkou na ceste k mieru.

Experti uviedli, že smrť Mansúra si vynúti najmenej ročnú prestávku v afganských mierových rokovaniach, keďže nový vodca bude potrebovať čas, aby skonsolidoval svoju moc. „A vyslať bojovníkov na bojisko je najlepší spôsob, ako to urobiť,“ uviedol pakistanský bezpečnostný analytik Fida Chán.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia