Ukrajinskú diplomatku stiahli zo Slovenska, dôvodom cigarety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Colníci zaistili stovky tisíc cigariet
Colníci zaistili viac ako 600-tisíc cigariet ešte 3. februára, keď v ranných hodinách zastavili auto s košickými značkami. Colníci skontrolovali nákladný priestor vozidla, v ktorom našli viac ako tritisíc kartónov cigariet bez označenia platnými slovenskými kolkami. Únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov je vo výške zhruba 54 800 eur a únik na DPH 18 554,43 eur. Foto: SITA/Finančné riaditeľstvo SR

KYJEV 25. mája (WebNoviny.sk) – Prokuratúra Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny začala trestné konanie voči zamestnancom veľvyslanectva Ukrajiny v SR, ktorí sú podozriví zo zneužitia služobného postavenia a falšovania. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na spomínaný regionálny úrad.

Ide o prípad z uplynulej soboty, keď sa príbuzný ukrajinskej diplomatky nezákonne pokúšal vyviezť z Ukrajiny do Maďarska takmer 60 000 škatuliek cigariet, pričom ich deklaroval ako diplomatickú poštu, ktorá nepodlieha kontrole colných úradov. Kontraband mal hodnotu 24 000 dolárov, dodal Ukrinform.

Gubernátor zakarpatskej oblasti Hennadij Moskaľ v utorok zverejnil list, na základe ktorého sa uskutočnil pokus o prepašovanie veľkého nákladu cigariet.

List je napísaný po slovensky i po ukrajinsky na hlavičkovom papieri veľvyslanectva Ukrajiny v SR. Má registračné číslo 6139/24-612-920 a je datovaný 19. májom tohto roku, informovala v utorok agentúra UNIAN.

V liste sa píše: „Týmto potvrdzujem, že 21.05. – 24.05. 2016 sa v diplomatickom vozidle Volkswagen Transporter EE 24 158 preváža diplomatická batožina. Na základe Viedenského dohovoru nepodlieha kontrole.“ Dátumy a posledné trojčíslie ŠPZ sú dopísané perom. List má úradnú pečiatku ambasády a je podpísaný jej prvou tajomníčkou Oksanou Liščyšynovou, ktorá je manželkou muža pristihnutého 21. mája pri pokuse o pašovanie.

Ako spresnil Ukrinform, ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí Liščyšynovú medzičasom stiahlo do vlasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia