Špeciál so Savčenkovou pristál v Kyjeve, dvaja Rusi v Moskve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajinská pilotka Savčenková za vinná, rozhodol ruský súd
Foto: SITA/AP

Kyjev 25. mája (WebNoviny.sk) – Ukrajinský prezidentský špeciál, na ktorého palube bola v Rusku odsúdená vojačka Nadija Savčenková, pristál krátko pred 14.00 h SELČ na kyjevskom letisku Boryspiľ. Informovali o tom ukrajinské tlačové agentúry a vo svojom tweete to potvrdil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Privítala ju matka i Porošenko

Na letisku Savčenkovú privítala jej matka, sestra Vira, samotný prezident Porošenko, ako aj predsedníčka strany Vlasť Julija Tymošenková a ďalší. Savčenkovej návrat na letisku očakávali desiatky novinárov a televíznych štábov.

Vira Savčenková sa predtým pred novinármi vyjadrila, že nevie, kam Nadiju odvezú z letiska, „ale určite nie do vyšetrovacej väzby, lebo potom by sa tu zišli dobrovoľnícke pluky“. Ukrajinské médiá informovali, že Savčenkovej matka pred novinármi vyjadrila ľútosť, že pre dcéru nestihla navariť boršč.

Podľa agentúrnych správ predtým Savčenkovú v Rostove nad Donom vymenili za dvoch ruských občanov, Alexandra Alexandrova a Jevgenija Jerofejeva, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny, kde boli údajne na prieskumnej vojenskej misii. Kyjev oboch Rusov označil za príslušníkov ruskej armády.

Moskva naopak nástojila na tom, že obaja Rusi boli na Ukrajine ako dobrovoľníci a v čase zadržania neboli v aktívnej službe. Ukrajinský súd ich nedávno odsúdil na 14 rokov väzenia.

Vždy je pripravená položiť život na bojisku za Ukrajinu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa „poďakoval všetkým (ľuďom) na svete“, ktorí mu pomohli k dnešnému „víťazstvu“ – návratu v Rusku odsúdenej Savčenkovej do vlasti. Dodal, že boj za prepustenie všetkých ostatných ukrajinských zajatcov pokračuje.

„Dlhých 709 dní v zajatí sa skončilo,“ uviedol Porošenko na margo počtu dní, ktoré Savčenková nútene strávila v Rusku, kde ju zadržiavali vo vyšetrovacej väzbe a neskôr odsúdili na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju v marci uznal za vinnú aj z protizákonného prekročenia hraníc Ruska a za pokus o vraždu.

Savčenková v stredu vo svojom prvom vyhlásení pred novinármi požiadala o odpustenie všetky matky, ktorých deti prišli o život počas bojov na východe Ukrajiny alebo sú v zajatí, „kým ja som už na slobode“.

„Všetkým vám chcem povedať, že mŕtvych vám nevrátim, ale vždy som pripravená položiť život na bojisku za Ukrajinu,“ vyhlásila.

Savčenková, oblečená v džínsach a svojom typickom tričku s nášivkou trojzubca, sa všetkým poďakovala za podporu, lebo „vďaka nej prežila“. Poďakovala sa aj svojím neprajníkom, lebo „im na truc“ prežila a ďakovala i tým, ktorým bola ľahostajná. „Vy ste nevadili,“ povedala.

Ukrajinské médiá priniesli aj Savčenkovej odpoveď na otázku, kedy začne pracovať ako poslankyňa, ktorú jej ešte na letisku položila líderka strany Vlasť Julija Tymošenková. Vyhlásila, že pracovať môže začať „hoci aj hneď“. „Budeme žiť na Ukrajine tak, ako človek žiť má – dôstojne. Pravdu povediac, neviem, ako to urobiť. Nebudem sľubovať, že to bude zajtra. Ale vravím vám, že som v každej sekunde pripravená zomrieť za to, aby sa tak stalo. A stane sa to!,“ uviedla.

Médiá tiež informovali, že Savčenková novinárov, ktorí sa okolo nej na letisku zhŕkli, požiadala, aby ustúpili „o tri metre“. Vysvetlila, že za dva roky strávené vo väzení si odvykla od ľudí a dotykov. Savčenkovej návrat do vlasti už medzičasom privítali mnohí štátnici. Medzi prvými bola litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, jej lotyšský kolega Raimonds Véjonis či predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Za spoluúčasť na vražde dostala 22 rokov

Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju uznal za vinnú aj z protizákonného prekročenia hraníc Ruska a za pokus o vraždu. Ruský denník Kommersant napísal, že podrobnosti výmeny Savčenkovej za dvojicu Rusov boli dohodnuté počas telefonického rozhovoru lídrov krajín tzv. normandskej štvorky: Francoisa Hollanda (Francúzsko), Angely Merkelovej (Nemecko), Vladimira Putina (Rusko) a Petra Porošenka (Ukrajina).

Táto výmena bola možná po tom, ako 23. mája nadobudol platnosť rozsudok ukrajinského súdu nad oboma Rusmi. Spočiatku sa predpokladalo, že Rusko a Ukrajina v týchto kauzách využijú zmluvu o vydávaní odsúdených, aby si trest vynesený súdom druhej krajiny mohli odpykať vo svojej vlasti. Dnes sa však objavila informácia, že ruskí občania požiadali ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o milosť. Podľa agentúry UNIAN Porošenko ich žiadosti vyhovel. Putinovi bola zaslaná žiadosť o omilostenie Savčenkovej.

Na slobodu sa môžu dostať ďalší dvaja Ukrajinci

Podpredsedníčka ukrajinského parlamentu a predstaviteľka Ukrajiny v trojstrannej kontaktnej skupine Iryna Heraščenková v Kyjeve oznámila, že do konca mája by sa mali objaviť pozitívne správy o osude ďalších dvoch v Rusku zadržiavaných ukrajinských občanov. Uviedla to televízia 112 Ukrajina.

Heraščenková o tom novinárov informovala na kyjevskom letisku Boryspiľ.

Spresnila, že pre ukrajinské vedenie a prezidenta Petra Porošenka je prepustenie Savčenkovej veľmi dôležitým, ale „len prvým krokom k oslobodeniu všetkých ďalších politických väzňov, ktorí sú zadržiavaní v Ruskej federácii„. Do konca mája by sa ešte mali objaviť pozitívne správy o dvoch politických väzňoch, ukrajinských občanoch zadržiavaných v Rusku, dodala. Podľa agentúry Ukrinform by malo ísť o Jurija Sološenka a Gennadija Afanasjeva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Julija TymošenkováMartin SchulzNadija SavčenkováPetro Porošenko