Väčšina Nemcov je za sankcie, ak štáty odmietnu utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BERLÍN 28. mája (WebNoviny.sk) – Finančné sankcie voči členským krajinám Európskej únie, ktoré sa bránia prijatiu utečencov, by považovala za správne väčšina Nemcov, oslovených v prieskume verejnej mienky pre prvý program verejnoprávnej televízie ARD.

Podľa zverejnených výsledkov by 69 percent respondentov považovalo za správne, ak by členské krajiny odmietajúce prijatie utečencov museli zaplatiť; ďalších 29 percent to však odmietlo. V najväčšej miere sú za finančné postihy spomínaných krajín stúpenci nemeckých Zelených (78 percent), kým najviac takéto sankcie odmietajú voliči mimoparlamentnej euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (63 percent).

Súhlasíte s návrhom Európskej komisie, aby štáty platili pokutu 250-tisíc eur za neprijatého utečenca?

Ideu podporuje až 77 percent voličov strán únie CDU/CSU a 74 percent voličov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktoré spoločne tvoria spolkovú vládu v Berlíne. Sedemdesiatjeden percent respondentov považuje prijatie utečencov za morálnu povinnosť vo veľkej miere, kým 27 percent v menšej miere.

Až 61 percent oslovených Nemcov sa vôbec alebo minimálne obáva, že prílev migrantov môže podstatne ovplyvniť spolunažívanie v krajine a ohroziť jej hodnoty, kým 38 percent respondentov sa toho obáva silno alebo veľmi silno. Prieskum realizoval inštitút pre výskum verejnej mienky Infratest dimap na celoštátnej vzorke 997 občanov Nemecka starších ako 18 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia